امروزه با بالا رفتن قیمت خانهها در کلان شهرها و یا شهرهای کوچک، قراردادهای پیش خرید خانه نیز بسیار افزایش پیدا کرده است. حال احتمالا این پیش فروش به یک آپارتمان نیمه کاره و یا زمینی که بر روی آن بنایی ساخته شود، مربوط باشد. اما دلیل اصلی و مهم این امر که مردم امروزه برای پیش خرید خانه ترغیب میشوند، چیست؟
در واقع بالا رفتن قیمت مسکن موجب شده تا قدرت خرید مردم بسیار کمتر شود. عمدتا در قراردادهای پیش فروش آپارتمانی، ملک حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر از ارزش واقعی به فروش میرسد. از جهتی دیگر با پیش خرید آپارتمان میتوانید به طور اقساطی ثمن معامله را پرداخت نماید. به این معنی که هم صاحب یک خانه نوساز شوید و هم اینکه با شرایط بسیار مناسب هزینه ثمن معامله را پرداخت کنید.
اما لازم است پیش از اقدام به هر گامی برای پیش خرید منزل مسکونی باید از شرایط، قوانین و نحوه آن نیز به خوبی مطلع شوید. در واقع کلاهبردان بسیار زیادی در این زمینه فعالیت دارند که باید با دقت بالایی اقدام به خرید کنید. در صورت تمایل برای پیش خرید خانه میتوانید برای دریافت مشاوره امور ملکی اقدام کنید و راهنماییهای لازم را دریافت نمایید. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با نکاتی که در پیش خرید خانه باید دقت کرد، اشاره کنیم.
پیش خرید یا پیش فروش آپارتمان چیست؟
پیش از اینکه به نکاتی که در پیش خرید خانه باید دقت کرد، اشاره کنیم، در ابتدا قصد داریم به طور دقیق برای شما شرح دهیم که پیش خرید یا پیش فروش آپارتمان چیست؟
بر اساس قانون رسمی، هر نوع قراردادی با هر عنوان که مالک رسمی آن متعهد شود که واحد آپارتمانی را احداث و یا تکمیل نماید و به عبارتی واحد آپارتمانی مدنظر از ابتدا و یا در حین احداث و تکمیل و یا حتی پس از به پایان رسیدن عملیات آپارتمانی به یک شخص دیگر اعطا شود، پیش فروش و یا پیش خرید آپارتمان میگویند.
به عبارتی سادهتر به قراردادی که پیش از تکمیل واحد ساختمانی به فروش میرسد، پیش فروش آپارتمان نامیده میشوند. همچنین شخصی که واحد آپارتمانی را به فروش میرساند، پیش فروشنده و به خریدار پیش خریدار گفته میشود. به طور کلی اشخاصی که حق پیش فروش خانه را دارند به ترتیب زیر هستند:
- سازنده یا سرمایهگذار
- مالک رسمی (شخصی که سند مالکیت دفترچهای و یا سند تکبرگ داشته باشد).
- مستاجرین اراضی از جمله ملکی، دولتی، موقوفه که بر اساس سند رسمی حق احداث ساختمان بر روی عین مستاجره را داشته باشند.
در قرارداد پیش خرید خانه چه مواردی نوشته میشود؟
از جمله نکات پیش خرید آپارتمان توجه به مواردی است که در قرارداد آن نوشته میشود. برای این نوع پروندهها لازم است تا نکات پیش خرید آپارتمان را در نظر بگیرید و از یک فرد با تجربه کمک بگیرید.
از مواردی که در قرارداد پیش فروش نوشته میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسم و مشخصات طرفین قرارداد از جمله حقیقی و یا حقوقی
- پلاک و مشخصات ثبتی و همچنین نشانی وقوع ملک
- اوصاف و امکانات واحد ساختمانی از جمله مساحت اعیانی، تعداد اتاقها، شماره طبقه، شماره واحد و پارکینگ و انباری
- مشخصات فنی و معماری
- بها و عوض در قراردادهای معوض، تعداد اقساط و چگونگی پرداخت
- شماره چک اقساطی در قبال بها، تحویل و همچنین انتقال قطعی
- زمان دقیق تحویل
- مشخص کردن خسارات، تضمینها و قرارداد بیمهای
- معرفی کردن داوران
مزایا و معایب پیش خرید خانه
پیش خرید خانه دارای مزایا و معایب مختلفی برای فروشنده و خریدار است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
مزایا
- امکان پیش خرید با قیمت کمتر
- امکان خرید با پرداخت ثمن معامله
- امکان ایجاد تغییرات مورد نظر در ظاهر ساختمان
- امکان بررسی کردن روند کار و مشاهده تمامی مصالح استفاده شده در ساخت ساختمان
معایب
- امکان کلاهبرداری توسط سازندگان مختلف و نامعتبر
- امکان به فروش رساندن ملک به صورت همزمان به چند نفر
- قابلیت پیش فروش ساختمان دارای ایراد
- امکان عدم تحویل در وقت مقرر
- امکان عدم اخذ مجوز توسط پیش فروشنده
- امکان عدم تحویل واحد بر اساس توافقات قبلی
- امکان ناتمام ماندن پروژه
نکات پیش خرید خانه
نکات مهم در پیش خرید خانه وجود دارند که در نظر نگرفتن آنها میتواند ضررهای زیادی به شما برساند. به همین دلیل توصیه می شود حتما از مشاوره آنلاین وکیل ملکی در کارمنتو کمک بگیرید که امکان ارتباط به صورت آنلاین و تلفنی و در بستر VOIP فراهم شده است و در لحظه و فوری پاسخ به سوالات خود را دریافت خواهید کرد.
در ادامه شما را با نکات مهم در پیش خرید خانه به صورت کلی آشنا میکنیم:
- فروشنده پس از صادر شدن پروانه ساختمان توسط شهرداری، تنظیم شناسنامه فنی برای هر کدام از واحدها امکان تبلیغات در روزنامهها و رسانهها را خواهد داشت.
- در صورتی که فروشنده بدون تنظیم سند رسمی در دفترخانه و یا بدون مجوز انتشار آگهی، ساختمان و یا آپارتمان خود را پیش فروش کند، مجرم به شمار میرود.
- قرارداد پیش فروش آپارتمان باید دفاتر اسناد رسمی تنظیم شوند.
- عمدتا نحوه پرداخت اقساط به شکل ۶۰، ۳۰ و ۱۰ درصد و یا ۵۰، ۴۰ و ۱۰ درصد انجام میشود.
- فروشنده باید حتما وکالتنامه رسمی را از صاحب سند داشته باشد.
- با مشخص شدن تاریخ تحویل ملک و خسارت دیرکرد روزانه خیال خود را از خسارتهای احتمالی مربوط به دیرکرد راحت کنید.
- در صورتی که متراژ واحد تا ۵ درصد از متراژ قرارداد بیشتر باشد، خریدار این امکان را دارد تا معامله را فسخ نماید و یا اینکه ما به تفاوت مبلغ را به فروشنده پرداخت نماید.
سخن پایانی
در طی سالهای اخیر با دقت به افزایش هزینه ملک و البته به طور همزمان پایین آمدن قدرت خرید افراد متقاضی مسکن، قراردادهای پیش فروش و یا پیش خرید مسکن بسیار افزایش پیدا کرده است. اما علاوه بر این دعاوی حقوقی در زمینه این نوع قراردادها نیز بسیار بیشتر شده است. در این مقاله سعی کردیم نکات مختلفی در این زمینه برای شما شرح دهیم.
البته توصیه میکنیم در این زمینه حتما از مشاور حقوقی ملک کمک بگیرید. کارمنتو از جمله مراکزی است که امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه با شارژ اولیه رایگان و قابلیت استفاده از کیف پول با حفظ محرمانگی اطلاعات از مزایای آن به شمار میآید و بهترین خدمات را در اختیار شما قرار میدهد.