ابوطالب بن محمد اصفهانی
به کوشش حسین خدیوجم
منتشرشده توسط انتشارات علمی فرهنگی
مطالعهی سفرنامهها توفیق و لذتی دوچندان است. چرا که هم آگاهی از اوضاع و احوال گذشته را از طریق منابع دسته اول و بیواسطه، که برای پژوهشگران تاریخی نعمتی کمیاب است، در پی دارد و هم اینکه بهوسیلهی این منابع میتوان دایرهی لغات خود را گسترش بخشیده و از وجه ادبی آنها نیز بهرهمند شد. در ادبیات فارسی به لطف تمدن دیرینه و باسابقهی ایران که همواره برای تجار و گردشگران داخلی و خارجی جذابیتهای خاص خودش را داشته است. برای همین ادبیات ما در سفرنامه از غنای قابل توجهی برخوردار است. این سفرنامهها هم گزارش خارجیها و ایرانیانی است که از اوضاع و احوال داخل ایران نوشتهاند و گزارش ایرانیانی است که مشاهدات خود را از سفرهایی که به کشورهای خارجی داشتهاند. در این میان کتاب «مسیر طالبی» نوشتهی ابوطالب محمد اصفهانی یکی از جذابترین این سفرنامههاست.
ابوطالب بن محمد اصفهانی تباری ایرانی داشت و در دامان یکی از حکمرانان مسلمان هند پرورش یافته بود. آنطور که از نوشتههای ابوطالب برمیآید گویا پدرش در زمان نادرشاه مرتکب خطایی شده و از هراس مجازات به هند گریخته و پس از مدتی در اثر شایستگی و جدیتی که از خود نشان داده صاحب منصب شده است. هندی که ابوطالب در آن بزرگ شد، درگیر جنگ داخلی و فتنهی بریتانیایی بود که آن زمان در پوشش کمپانی هند شرقی این کشور را به استعمار خود درآورده بود. وی مانند پدر خود تیزهوش و زمانشناس بود و زبانآوری خاص خود را داشت و همینها سبب شد تا صعود او از پلههای ترقی و قدرت فراهم شود.
این سفرنامه حاصل سفر دور و دراز و اقامت طولانیمدت نویسنده در کشورهای فرانسه و انگلیس و امپراتوری عثمانی است. میتوان گفت مشاهدات ابوطالب از اولینهای مواجههای ایرانیها با تمدن جدید و مفاهیمی چون فراماسونری و آزادی و قانون و پارلمان و چیزهایی شبیه روزنامه و چهابه (ابزار چاپ) است.
ماجرای دلیل سفر ابوطالب به فرنگ چنین بوده که وی در دوران جوانی، بر اثر جاهطلبی و بیتجربگی، به خدمت کمپانی هند شرقی درمیآید و در زمرهی کارگزاران آن قرار میگیرد. بر اساس نوشتههای خود ابوطالب، در همان زمان با تحریک فرماندار انگلیسی با یکی از راجههای هندی درگیر میشود و در نهایت راجهی بختبرگشته توسط عوامل انگلیسی به قتل میرسد. پس از این بهخاطر خوشخدمتیهای ابوطالب، از جانب حامی انگلیسیاش به این کشور فراخوانده میشود. نویسندهی این کتاب که انتظار داشته هنگام رسیدن به انگلیس با هدایا و خلعتهای فراوان روبهرو شود؛ خیالهای بسیاری در سر میپروراند، اما تمام این خیالها و آرزوها پس از رسیدن وی به کشور خارجی نقش برآب میشود و معلوم میشود که خبری از پاداش کلان نیست. اما این ماجرا هم باعث نمیشود که ابوطالب آرام بگیرد و به خدمت در دستگاه کمپانی هند شرقی ادامه میدهد و در نهایت ماجراجوییهایش باعث انزوای وی میشود. دیری نمیپاید که شرقشناسی انگلیسی به او توصیه میکند تا دوباره به لندن بازگردد و داد خود را بازستاند و همین بازگشت میشود سفر پرماجرای او که سیصد و پنجاه روز طول میکشد. دلجویی از ابوطالب در لندن بهجایی میرسد که لقب «شاهزادهی پارسی» را به او میدهند.
غلامحسین یوسفی دربارهی این سفرنامه نوشته، تعدد ترجمههای خارجی از این سفرنامه نشانهی شهرت و اهمیت آن است. همچنین ایرج افشار گفته:
«مسیر طالبی از آثار معروف اواخر قرن دوازدهم هجری در خصوص معرفی اروپاییان به مردم فارسیزبان است. این کتاب توسط یک ایرانی اصفهانی که در هند صاحب جاه و مقام بود نگارش یافته و از حیث اسلوب نگارش فارسی و جهات ادبی واجد اعتبار و دقت و اعتنا است.»
در بخشی از کتاب که عنوانش «رذائل انگلش» است میخوانیم:
عدم اعتقاد ایشان به ملت (منظور همان مذهب است) و معاد و میل ایشان به طرف فلسفه است، اثر آن در کمینههای ملک –که عدم دیانت بوده باشد- زیاده از دیگر ملکها در هر وقت یافت میشود. با آنکه از مخالفت قانون ترس تمام دارند همین که قابو (به معنای فرصت) به مال کسی به وجهی یافتند درنمیگذرند…»
- عالی