در شرایطی که جهان در حال دگرگونی است، اما میتوانیم از خبرهای رضایت بخش خوشحال شویم. دهمین گزارش سالانه جهانی، شاخص خوشحالی و شادی منتشر شده است؛ آن هم درست چند روز قبل از روز جهانی شادی در ۲۰ مارس. برای پنجمین سال متوالی، فنلاند به عنوان شادترین کشور جهان انتخاب شده است و دانمارک در رتبه دوم و پس از آن نیز ایسلند، سوئیس و هلند قرار گرفته اند.
گزارش شادی جهانی، که شادی جهانی را در بیش از ۱۵۰ کشور در سراسر جهان رتبه بندی میکند، هر ساله توسط شبکه راهکارهای توسعه پایدار منتشر می شود. آماردانان این رتبه بندی را بر اساس داده های نظرسنجی جهانی گالوپ و چندین عامل دیگر، از جمله سطوح تولید ناخالص داخلی، امید به زندگی و موارد دیگر، مشخص می کنند.
با ورود جهان به سال سوم همهگیری کرونا، این گزارش در سال ۲۰۲۲ به سه حوزه توجه دارد: نگاهی به گذشته، نگاهی به وضعیت مردم و کشورها در مواجهه با ویروس کرونا، و نگاهی به آینده در مورد اینکه چگونه علم بهزیستی می تواند در آینده تکامل یابد.
خبر خوب: گزارش امسال رشد قابل توجهی در سراسر جهان در هر سه معیار “مهربانی و محبت” که در نظرسنجی جهانی گالوپ نظارت شده بود، نشان داد. جان هلیول، استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا و سردبیر World Happiness میگوید: «کمک به غریبهها، داوطلب شدن و کمکهای مالی در سال ۲۰۲۱ به شدت در تمام نقاط جهان افزایش یافت و به سطوحی تقریباً ۲۵ درصد بالاتر از میزان شیوع قبل از همهگیری رسیده است. دیگر خبر خوب، البته به جز مسائل مربوط به همهگیری کرونا: این است که هلیول میگوید: «نگرش مثبت در مجموع بیش از دو برابر عواطف منفی تکرار میشوند.»
بر اساس این گزارش، هنوز هم سال به سال ثبات زیادی در نحوه رتبه بندی مردم به زندگی خود در کشورهای با رتبه برتر وجود دارد. پس کشورهای دیگر امسال در کجای فهرست قرار گرفتند؟ در گزارش امسال، ایالات متحده در رتبه ۱۶ قرار گرفته است؛ و کانادا، در رتبه ۱۵ و فرانسه با رتبه ۲۰ به بالاترین رتبه خود تا به امروز رسیده است.
علاوه بر شادترین کشورهای جهان، این گزارش به مکان هایی که مردم غمگین ترین آن ها هستند نیز پرداخته شده است. افغانستان در رتبه بندی ناشادترین کشورهای جهان قرار دارد و لبنان، زیمبابوه، رواندا و بوتسوانا در رده پنجم قرار دارند.
برای پنجمین سال متوالی، فنلاند به عنوان شادترین کشور جهان انتخاب شد.
پس چه چیزی فنلاند را اینقدر خوشحال می کند؟ تحقیقات نشان می دهد که رتبه بالای ملی در این نظرسنجی ها چندان به فرهنگ مربوط نمی شود. فرانک مارتلا، کارشناس دانشگاه آلتو، فیلسوف و نویسنده کتاب “یک زندگی فوق العاده: در جستجوی یافتن یک تجربه معنادار” تصریح می کند: شاد بودن، بیشتر به نحوه مراقبت نهادهای یک کشور از مردمشان مربوط می شود، امری که منجر به رتبه بالاتری از خرسندی و رضایت از زندگی می شود.
به گفته کارشناسان دیگر در دانشگاه آلتو مستقر در هلسینکی، سایر عوامل موثر در موفقیت این کشور کوچک عبارتند از: برنامه ریزی شهری هوشمند، دسترسی به فضاهای سبز برای کاهش استرس و ارتقای فعالیت بدنی، سیستم موثر مالیات پیش رونده و سیستم های بهداشتی و آموزشی قوی.
جالب اینجاست که فنلاند با روسیه مرز مشترک دارد و واقعیتی تلخی را در بحبوحه جنگ نشان می دهد: شادترین کشور جهان، در کنار یکی از ناخوشایندترین ها. روسیه در رتبه ۸۰ این فهرست قرار گرفت.
۲۰ کشور از شادترین کشورهای جهان
- فنلاند
- دانمارک
- ایسلند
- سوئیس
- هلند
- لوکزامبورگ
- سوئد
- نروژ
- اسرائیل
- نیوزلند
- اتریش
- استرالیا
- ایرلند
- آلمان
- کانادا
- ایالات متحده آمریکا
- انگلستان
- جمهوری چک
- بلژیک
- فرانسه