روان درمانی به روش روان پویشی چیست؟

335

درمان روان پویشی شامل درک عمیق از عواطف و فرایندهای ذهنی انسان است. افراد به کمک این روش درمانی، می‌توانند بینشی بهتر نسبت به چگونگی تفکر و احساسات خود داشته باشند و به کمک این درک و بینش قادر خواهند بود تصمیمات بهتری گرفته و زندگی خود را بهبود بخشند. آنها می‌توانند بر روی روابط خود با دیگران کار کرده و به سمت هدفی که آنها را شادتر و راضی‌­تر می‌­کند، حرکت کنند.

درمان روان‌پویشی ریشه در روانکاوی دارد، ولی نسبت به آن کم‌تر تهاجمی و زمان­‌بر است. روانکاوی تمرکز بسیار بر روابط بیمار و درمانگر دارد، در حالی‌که تمرکز اصلی درمان روان پویشی بر روابط بیمار با اطرافیان در دنیای بیرون است.

روان پویشی چیست؟

درمان روان­‌پویشی بر این نظریه استوار است که حرف زدن با یک فرد حرفه‌ای و متخصص در مورد مشکلات به افراد کمک می‌کند احساس راحتی کرده و راه حل‌­های بهتری پیدا کنند.

با صحبت با یک درمانگر روان­‌پویشی، افراد بهتر به تفکرات، احساسات و تضادهای درونی خود پی می‌برند. با استفاده از این روش، افراد به برخی انگیزه‌­های ناخودآگاه خود که بر نحوه­ تفکر و احساسات و عملکرد آنها اثر می‌گذارد، پی خواهند برد.

با درک بهتر الگوهای عاطفی خود و پی بردن به ریشه آنها شما قادر خواهید بود مشکلات خود را بهتر مدیریت کرده و راهکارهایی برای آنها بیابید، که در حال و آینده برای شما کارآمد باشند.

کاربردهای درمان روان پویشی

در بسیاری جنبه‌ها، درمان روان ­پویشی بسیار مشابه روانکاوی است، ولی به مراتب در زمان کوتاه‌­تری انجام شده و به تعداد جلسات درمانی کم‌تری نیاز دارد. این روش برای درمان رنج گسترده‌­ای از مشکلات روانی به کار می‌­رود، مانند:

  •  اضطراب
  •  افسردگی
  •  ناهنجاری‌­های خوردن
  •  مشکلات روابط میان فردی
  •  ناهنجاری‌­های شخصیتی
  • روان‌پریشی
  •  ناهنجاری اضطراب اجتماعی

عواملی که بر انتخاب روش درمانی اثر می‌­گذارند، عبارتند از: هزینه درمان، در دسترس بودن، ترجیح بیمار و شدت علایمی که بیمار بیان می‌کند.

 با این که روش درمانی رفتاری- شناختی، روشی رایج و مؤثر است، شواهد نشان می‌دهند که درمان روان­‌پویشی در برخی موارد می‌تواند به همان اندازه مؤثر باشد.

درمان روان ­پویشی چگونه عمل می­ کند؟

درمان روان‌پ­ویشی به افراد کمک می‌کند به عواطف سرکوب شده­ خود پی برده و تاثیر ناخودآگاهی که آن عواطف بر رفتار کنونی آنها دارد را بشناسند.

گاهی پیش می‌آید که افراد به گونه‌ای عمل می‌کنند و یا به دیگران واکنش نشان می‌دهند که واقعاً خودشان هم دلیل آن را نمی‌دانند. به کمک این روش افراد یاد می‌گیرند زندگی عاطفی خود را شناخته و با آن کنار بیاید و نیز یاد می‌گیرند که چگونه عواطف خود را به روشی سازگارتر و سالم‌­تر بیان کنند.

 روش روان پویشی

 

 ویژگی­ های مهم و جنبه‌ های مهم درمان روان ­پویشی

  • شناخت الگوها:

درمان روان­‌پویشی به افراد کمک می‌­کند یاد بگیرند الگوها را در رفتار و روابط خود تشخیص دهند. اغلب افراد بدون این‌که آگاه باشند، روش‌هایی را برای مقابله با مشکلات در پیش می‌گیرند که نسبت به آنها آگاهی ندارند. با متوقف کردن این روش‌­ها، افراد روش‌های جدیدتری برای برخورد با مسائل‌شان پیدا خواهند کرد.

  • درک عواطف:

تحقیقات نشان داده‌اند درمان روان­‌پویشی برای درک و بیان عواطف بسیار مفید و مؤثر است. با کسب بینش عمیق‌­تر نسبت به تجارب عاطفی، افراد الگوهایی را که موجب ناکارآمدی آنها شده، شناخته و تغییرات لازم را ایجاد می‌­کنند.

  • بهتر کردن روابط:

رابطه با دیگران کلید اصلی درمان روان­‌پویشی است. در این روش افراد آگاه می‌شوند که با اطرافیان خود چگونه برخورد کنند. این رابطه­‌ی درمانی بین بیمار و درمانگر، به بیمار کمک می‌کند نگاهی به روابط خود با دیگران در طی دوره درمان داشته باشد. به کمک این روش افراد به صورت عینی شاهد نوع روابط خود با دیگران خواهند بود و برای بهتر کردن روابط‌شان با دیگران الگوی رفتاری خود را تغییر خواهند داد.

 آیا این روش واقعا مؤثر است؟

گاهی بررسی درمان روان‌­پویشی چالش‌­برانگیز است. ولی تحقیقات نشان می‌دهند این روش در درمان برخی مشکلات روانی مؤثر است.

موردی که کارآمدی این روش را زیر سوال می­‌برد این است که تغییراتی که با به کار بردن این روش حاصل می­‌شوند قابل سنجش نیستند. با این‌که سنجش تغییرات برخی علائم نسبتا آسان است، ولی سنجش تغییرات شخصیتی بسیار دشوار است.

بر خلاف مشکل بودن سنجش تغییرات، تحقیقات، کارآمدی این روش را در شرایط گوناگون تایید کرده‌­اند.

پژوهشی نشان داد که درمان روان‌پویشی به اندازه‌­ی درمان رفتاری-شناختی مؤثر است.

در سال ۲۰۱۷ مقاله‌­ای مروری، در مجله روانپزشکی آمریکا، نتیجه‌گیری کرد که درمان روان‌پویشی به اندازه­ سایر روش‌­های درمانی مؤثر است، ولی نویسندگان آن پیشنهاد کردند که باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا مشخص شود این روش برای چه افرادی مؤثرتر است.

 

از این روش درمانی چه انتظاری باید داشت؟

اگر قصد استفاده از درمان روان­‌پویشی را دارید بدانید که باید به مدت چند ماه و هفته‌­ای یک تا چند جلسه با درمانگر خود جلسه داشته باشید و هر جلسه حدود ۴۵ دقیقه طول خواهد کشید و در برخی موارد خاص نیاز است این درمان به مدت یک سال و یا بیشتر ادامه پیدا کند. در جلسات درمانی روان‌­پریشی، شخص تشویق می‌شود در مورد هر چیزی که در ذهن دارد حرف بزند. در مورد تجربیات و خاطراتی که داشته و در مورد روزمره‌­گی­‌هایش.

نوعی از این درمان که به نام درمان روان­‌پویشی سریع شناخته می‌شود، طوری برنامه‌­ریزی شده که در ۲۵ تا ۳۰ جلسه تمام شود. در این روش در ابتدای کار مشخص می‌شود که درمانگر و درمان شونده تمایل دارند روی چه موضوعی تمرکز داشته و صرفاً  روی آن کار می‌کنند.

 

  • سخن آخر

اگر نشانه­‌هایی از مشکلات روانی در خود دارید، با پزشک یا متخصص سلامت روان مشورت کنید. این افراد توانایی تشخیص اولیه در مورد مشکل شما را داشته و روش درمانی مناسب را به شما پیشنهاد دهند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفده + ده =