اطلاعات بارداری در همهجا موجود است. در اولین ویزیت قبل از تولد، احتمالا پزشکتان تعداد زیادی جزوه به شما میدهد که همه آزمایشها و دورههای سه ماهه را پوشش میدهند. با وجود همه این اطلاعات بارداری میتواند ۱۰ غافلگیری متداول به همراه داشته باشد.
-
۱- غریزه لانهسازی
با نزدیک شدن زمان زایمانتان، ممکن است خود را در حال پاکسازی کابینتها و شستن دیوارها بیابید، کارهایی که هیچگاه تصور نمیکردید در ماه نهم بارداری انجام دهید! این میل به آماده کردن خانه میتواند مفید باشد زیرا بعد از زایمان کارهای کمتری برای انجام دادن خواهید داشت. ولی دقت داشته باشید که زیادهروی نکنید.
-
۲- مشکلات تمرکز
در سه ماهه اول، خستگی و تهوع صبحگاهی ممکن است بسیاری از زنان را فرسوده و از نظر ذهنی دچار گیجی و ابهام کند. ولی حتی زنان بارداری که استراحت کافی داشتهاند نیز ممکن است مشکل تمرکز داشته و دورههایی از فراموشی را تجربه کنند.
فکر کردن درباره کودک و تغییرات هورمونی در این امر نقش دارند. هر چیزی شامل کار، صورتحسابها و قرار ملاقات با دکتر ممکن است کماهمیتتر از کودک و تولد پیش رو به نظر برسد. تهیه لیست میتواند در یادآوری تاریخها و قرارها به شما کمک کند.
-
۳- تغییرات خلق و خو
سندرم پیش از قاعدگی و بارداری در بسیاری از موارد شبیه به هم هستند. سینههای شما متورم و حساس میشود، هورمونهایتان دچار نوسان میگردد و ممکن است احساس بدخلقی داشته باشید. اگر قبلا دچار سندرم پیش از قاعدگی بوده باشید احتمالا تغییرات خلق شدیدتری را حین بارداری تجربه خواهید کرد. این تغییرات ممکن است باعث شود حالت شما در عرض یک دقیقه از خوشحالی به گریه تغییر کند.
تغییرات خلق حین بارداری بسیار شایع هستند. این تغییرات بیشتر در سه ماهه اول و انتهای سه ماهه سوم رخ میدهند.
بسیاری از زنان طی بارداری دچار افسردگی میشوند. اگر به مدت بیش از دو هفته نشانههایی مثل مشکلات خواب، تغییر در عادات غذایی و تغییرات خلق و خو دارید، با پزشک خود در میان بگذارید.
-
۴- اندازه سوتین
افزایش سایز سینه یکی از اولین علائم بارداری است. رشد سینه در سه ماهه اول به دلیل سطوح بالاتر هورمونهای استروژن و پروژسترون رخ میدهد. افزایش سایز سینه ممکن است در سه ماهه اول متوقف نشود و در کل دوره بارداری ادامه یابد.
اندازه سوتین شما میتواند تحتتاثیر قفسه سینه شما نیز باشد. وقتی باردار هستید، ظرفیت ریههای شما افزایش مییابد تا بتوانید اکسیژن بیشتری دریافت کنید، و این ممکن است منجر به بزرگتر شدن قفسه سینه گردد. ممکن است نیاز داشته باشید اندازه سوتینهای خود را چندین بار حین بارداری تعویض کنید.
-
۵- تغییرات پوستی
آیا دوستانتان میگویند که شما درخشش بارداری دارید؟ این یکی از اثرات بسیاری است که میتواند به دلیل تغییرات هورمونی و کشیدگی پوست شما رخ دهد.
حجم خون در زنان باردار افزایش مییابد تا جریان خون بیشتری در رحم و سایر اندامها، به ویژه کلیهها فراهم کند. در اثر این افزایش حجم خون بیشتری در رگها جریان مییابد و این ترشح غده چربی را افزایش میدهد.
در برخی خانمها لکههای مایل به قهوهای یا زرد به نام کلواسما یا ماسک بارداری ایجاد میشود و برخی زنان ممکن است متوجه یک خط تیره در خط میانی شکم با نام لینا نیگرا شوند.
زنان باردار همچنین ممکن است دچار هایپرپیگمنتاسیون (تیرگی پوست) نوک سینهها، دستگاه تناسلی خارجی و ناحیه مقعد شوند. این به این دلیل است که هورمونهای بارداری موجب میشود بدن رنگدانه بیشتری تولید کند.
این افزایش رنگدانه ممکن است در همهجای بدن یکسان نباشد، بنابراین پوست تیره شده ممکن است به صورت لکههای رنگ ظاهر شود. کلواسما قابل پیشگیری نیست ولی با استفاده از کرم ضدآفتاب و دوری از اشعه فرابنفش میتوان اثرات آن را به حداقل رساند.
آکنه در طی بارداری شایع است زیرا غدد چربی پوست چربی بیشتری تولید میکنند و خالها و کک و مکهایی که قبل از بارداری داشتید ممکن است بزرگتر و تیرهتر شوند. اغلب تغییرات پوستی بعد از زایمان از بین میروند.
بسیاری از خانمهای باردار دچار عرقسوزی ناشی از رطوبت و تعریق نیز میشوند. عموما بارداری میتواند برای یک خانم با خارش همراه باشد. کشیدگی پوست در شکم ممکن است موجب خارش و پوسته پوسته شدن شود. پزشکتان میتواند کرمهایی برای تسکین خارش یا خشکی پوست تجویز کند.
-
۶- مو و ناخنها
بسیاری از زنان حین بارداری دچار تغییراتی در بافت و رشد مو میشوند. هورمونها ممکن است رشد موهای شما را افزایش داده و ریزش مو را کاهش دهند. ولی این تغییرات مو معمولا دائمی نیستند. بسیاری از زنان در دوران پس از زایمان یا پس از شیردهی دچار ریزش مو میگردند.
برخی زنان متوجه رشد مو در نقاط ناخواسته مثل صورت، شکم یا اطراف نوک سینه میشوند. تغییر در بافت مو میتواند موها را خشکتر یا چربتر کند. حتی برخی زنان تغییر در رنگ مو را تجربه میکنند.
ناخنها نیز مثل موها میتوانند حین بارداری تغییر کنند.
هورمونهای اضافی میتواند رشد ناخنها را تسریع کرده و آنها را محکمتر کند. ولی برخی زنان ممکن است متوجه راحتتر شکستن ناخنهایشان در حین بارداری شوند.
همانند تغییرات مو، تغییرات ناخن نیز دائمی نیست. اگر ناخنهای شما هنگام بارداری راحتتر میشکند، آنها را کوتاه نگه داشته و آنها را از مواد شیمیایی موجود در لاک ناخن و لاکپاککن دور نگه دارید.
-
۷- اندازه کفش
با اینکه هیچکدام از لباسهای قبل از بارداریتان اندازهتان نیست، هنوز کفشهای خود را دارید، نه؟ شاید، شاید هم نه. مایع اضافه در بدن فرد باردار ممکن است باعث تورم پاها در برخی زنان و نیاز به اندازه بزرگتر کفش گردد. پوشیدن کفشهای گشاد با اندازه بزرگتر به خصوص در تابستان میتواند راحتتر باشد.
-
۸- تحرک مفصلی
حین بارداری بدن شما هورمون ریلاکسین آزاد میکنند که به آمادهسازی ناحیه شرمگاهی و دهانه رحم برای زایمان کمک میکند.
ریلاکسین رباطهای بدنتان را شل میکند، و این پایداری شما را کاهش داده و شما را در معرض خطر آسیب بیشتری قرار میدهد. کشش بدن به ویژه در مفاصل لگن، کمر و زانو راحتتر میگردد.
هنگام ورزش یا بلند کردن اشیا به آرامی حرکت کنید و از حرکات تند و ناگهانی پرهیز کنید.
-
۹- واریس، هموروئید و یبوست
واریس، به ویژه در پاها و نواحی تناسلی هنگامی رخ میدهد که خون در رگهای بزرگ شده توسط هورمونهای بارداری جمع میشود. واریس اغلب بعد از بارداری از بین میرود.
برای جلوگیری از واریس:
- از سر پا ماندن یا نشستن طولانی پرهیز کنید
- لباس گشاد بپوشید
- ساپورت بپوشید
- هنگام نشستن پاهای خود را بلند کنید
هموروئید یا واریس مقعدی نیز حین بارداری شایع است.
حجم خون شما افزایش یافته و رحم شما لگنتان را تحت فشار قرار میدهد.
بنابراین رگهای مقعد شما ممکن است به شکل خوشههای انگور بزرگ شوند. هموروئید ممکن است بسیار دردناک باشد و موجب خونریزی، خارش یا سوزش به ویژه پس از اجابت مزاج گردد.
یبوست یکی دیگر از دردسرهای شایع بارداری است که به دلیل کند شدن حرکت غذا از دستگاه گوارش در اثر هورمونهای بارداری رخ میدهد.
در مراحل بعدی بارداری رحم شما ممکن است به روده بزرگ فشار بیاورد و اجابت مزاج را برایتان دشوار کند. و یبوست ممکن است هموروئید را تشدید کند زیرا فشار برای دفع رگهای مقعد را گشادتر میکند.
بهترین روش برای حل یبوست و هموروئید پیشگیری از آن است. استفاده از رژیم غذایی غنی از فیبر، نوشیدن مایعات زیاد و ورزش منظم میتواند به عادی کردن عمل دفع کمک کند.
نرمکنندههای مدفوع (نه ملین) نیز ممکن است مفید باشد. اگر هموروئید دارید با پزشک خود درباره استفاده از کرم یا پمادی که بتواند رگها را کوچک کند مشورت کنید.
-
۱۰- مواردی که هنگام زایمان از بدنتان خارج میشود
وقتی از تغییرات خلق و خو و هموروئید جان سالم به در بردید تصور میکنید غافلگیریهایتان تمام شده. ولی در روز زایمان احتمالا بزرگترین غافلگیریها را در پیش دارید.
در دوران بارداری، مایعی کودک شما را در کیسه آمنیوتیک احاطه میکند. این کیسه در آغاز یا حین زایمان پاره میشود که معمولا به آن پاره شدن کیسه آب میگویند. برای اکثر خانمها انقباضها قبل از پارگی کیسه آب آغاز میشود. گاهیاوقات پزشک باید کیسه آمنیوتیک را پاره کند (اگر دهانه رحم از قبل گشاد شده باشد).
مقدار این آب چقدر است؟ برای یک نوزاد کامل حدودا ۲ تا ۳ فنجان مایع آمنیوتیک وجود دارد. برخی زنان ممکن است احساس نیاز شدیدی به ادرار کردن داشته باشند که منجر به هجوم مقدار زیادی مایع موقع پاره شدن کیسه آب میگردد. زنان دیگر ممکن است احساس ریزش قطرهای مایع را داشته باشند زیرا سر نوزاد از خروج مقدار زیاد مایع جلوگیری میکند.
مایع آمنیوتیک معمولا بوی شیرینی دارد و کمرنگ یا بیرنگ است. این مایع هر سه ساعت توسط بدن شما جایگزین میگردد، بنابراین اگر ریزش حدود یک فنجان مایع در ساعت تا زمان زایمان ادامه داشت تعجب نکنید.
چیزهای غیرمنتظره دیگری نیز ممکن است حین زایمان از بدنتان بیرون بیاید. برخی زنان حالت تهوع و استفراغ را تجربه میکنند.
برخی قبل یا حین زایمان دچار اسهال میشوند و خروج گاز نیز متداول است. در مرحله فشار دادن حین زایمان، ممکن است کنترل مثانه یا روده خود را از دست بدهید.
یک برنامه تولد میتواند به شما کمک کند که خواستههایتان را در مورد چگونگی کنترل این مسائل و سایر جنبههای زایمان به پزشک خود منتقل کنید.
در هنگام بارداری غافلگیریهای زیادی را تجربه میکنید، ولی هیچیک شیرینتر از احساس در آغوش گرفتن نوزادتان نیست.