رفتن به تئاتر و تماشای نمایشهای هنرمندانه، یکی از تفریحات دلنشینی است که شاید کمتر کسی از آن لذت نبرد. حال اگر تماشای تئاتر در فضایی زیبا و راحت با فراهم بودن امکانات صحنه، کیفیت نور و صدا، تهویه مناسب و این قبیل موارد همراه شود موجب میشود زمان خود را به طور مثبت در فضایی فرهنگی و هنری سپری کنیم. در این مقاله سعی داریم شما عزیزان هنرمند و هنردوست را در آشنایی با تئاترهای تهران همراهی کنیم تا بتوانید بهترین سالن تئاتر شهر تهران را برای گذراندن اوقاتی خوش انتخاب کنید.
۱۲ تئاتر معروف از تئاترهای تهران
-
مجموعه تئاترشهر
به دلایل زیادی میتوان تئاتر شهر را، پایتخت تئاتر پایتخت ایران دانست. تئاتر شهر، از بزرگترین و قدیمیترین سالنهای تئاتر در ایران به حساب میآید که ساخت آن مربوط به دوران قبل از انقلاب در سال ۱۳۴۶ شمسی، طی ۵ سال میباشد.
این مجموعه نمایشی زیبا، با معماری بینظیرش، شباهت زیادی به برج دایرهای طغرل شهر ری داشته که ترکیب گنبد نیم دایره، ستونهای یک دست و نمای سبز و فیروزهای کاشیکاری شده به همراه پیچ و خمهای ماهرانه، این بنا را تبدیل به یکی از آثار ماندگار فرهنگ و هنر ایرانی نموده است.
در ابتدا فقط سالن اصلی با ۵۸۰ نفر ظرفیت وجود داشت اما امروزه با تالار چارسو، تالار سایه و پلاتو، تالار قشقایی، تالار شماره ۲ و کارگاه نمایش به کار خود ادامه میدهد. همچنین از محوطه باز آن برای اجرای تئاترهای خیابانی استفاده میشود. به علاوه این مجموعه دارای سالن انتظار، کافه تریا، مرکز استاد، کتابفروشی و کتابخانه تخصصی هنر در طبقه دوم میباشد. این مجموعه امروزه در مجاورت پارک دانشجو در چهارراه ولیعصر شهر تهران قرار دارد.
قدیمیترها میدانند که در مکان این تئاتر قبل از ساخته شدن، مهمانخانه بلدیه یا همان کافه شهرداری قرار داشته و محل تجمع، تفریح و برگزاری شعبدهبازی، سیرک و نمایشهای عمومی افراد در روزهای آخر هرهفته بوده. اولین اجرای این سالن پس از ساخت آن، نمایش باغ آلبالو در سال ۱۳۵۱ بوده است.
آدرس: تقاطع خیابان انقلاب و ولیعصر، مجموعه فرهنگی و هنری تئاترشهر
-
تالار وحدت
تالار وحدت که با نام دیگر تالار رودکی نیز شناخته میشود از مجهزترین تالارهای تئاتر، اپرا و موسیقی تهران میباشد که طی ۱۰ سال ساخته و در سال ۱۳۴۶ رسما افتتاح شده و تا امروز شاهد برگزاری آثار هنری بزرگ و ماندگاری بوده است. این ساختمان با وسعت ۱۵۷۰۰ متر مربع از دو تالار اصلی تشکیل شده که تالار بزرگتر همان تالار وحدت و کوچکتر، تالار رودکی میباشد.
معماری این تالار باشکوه توسط اوژن آفتاندلیانس و با الهام از اپرا هال وین انجام شده که علاوه بر سالن همکف، دارای سه طبقه بالکن نیم دایره با صحنه ای ۱۲ متری بوده که این صحنه قابلیت پایین رفتن تا عمق ۳ متر و خارج شدن از دید تماشاچیان را دارا میباشد.
آدرس: خیابان حافظ، خیابان استاد شهریار
-
مجموعه تئاتر برج آزادی
امروزه کمتر کسی وجود دارد که برج آزادی را نشناسد. این برج زیبا با معماری منحصربه فردش، روزگاری خاطرات بسیاری برای افراد داشته است. اما با این وجود شاید کمتر کسی بداند که در درون آزدی، سالن تئاتری بزرگ و استاندارد برای تماشای یک نمایش دلچسب وجود دارد. نکتهای که این سالن را از دیگر تئاترهای موجود متمایز میکند، دارا بودن سقف شیشهای نقاشی شده با نورپردازیهای زیبا و صندلیهای راحت است که از کنار آنها در وسط سالن جوی آبی عبور کرده و باعث ایجاد حس وحالی خوب هنگام حضور در این فضا میشود.
آدرس: میدان آزادی، برج آزادی، مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی
-
تالار اندیشه
برای تماشای نمایشی دلچسب در یکی از مدرنترین و راحتترین سالنهای تئاتر تهران، حتما به تالار اندیشه در خیابان حافظ، ساختمان حوزه هنری سر بزنید. تالار اندیشه با ظرفیت ۴۸۲ نفر از نظر امکانات هیچگونه کمبودی نداشته و علاوه بر اجرای نمایشهای تئاتر، برای برگزاری همایشها، مجامع عمومی و کنسرتها نیز بسیار استفاده میشود.
آدرس: خیابان حافظ، نبش سمیه، ساختمان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی
-
تالار محراب
تالار محراب واقع در تقاطق ولیعصر و امام خمینی، کار خود را به عنوان سالن تئاتر آغاز کرد اما از آنجا که استانداردهای کامل را به عنوان یک سالن تئاتر دارا نبوده از سال ۱۳۸۶ با انجام بازسازی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیشتر به عنوان پایگاه اصلی اجرای نمایشهای آیینی، تعزیه و شبیهخوانی به فعالیت خود ادامه میدهد. ناگفته نماند که این تالار نیز نمایشهای فاخری را از ابتدا ارائه کرده اما مشکل اصلی آن، دلگیر بودن فضاست که به خوبی مخاطب را جذب نمیکند.
آدرس: خیابان ولیعصر، چهارراه امام خمینی
-
تماشاخانه ایرانشهر
تماشاخانه ایرانشهر یکی از بهترین سالنهای تئاتر شهر تهران از نگاه مخاطبان میباشد که در آن میتوانید به تماشای یک تئاتر دیدنی بپردازید. علت قرار گرفتن آن در ردیف بهترینها، وجود ترکیب مناسب رنگها، امکانات ویژه سالنها همچون وجود ۶ سکوی نمایش متحرک که امکان اجرای چهارسویه را فراهم میکند، میکسر نور و صدا، تعداد قابل توجه پروژکتورها، دستگاه مهساز و فلشر، وجود چندین اتاق گریم و از همه مهمتر وجود کافهای در طبقه دوم که در آن میتوان حین استراحت با هنرمندان هر تئاتر از نزدیک صحبتی داشت میباشد.
تماشاخانه ایرانشهر در سال ۱۳۸۸ به همت شهرداری وقت در باغ هنرمندان افتتاح گردیده و دارای ۲ سالن به نامهای استاد سمندریان و استاد ناظرزاده کرمانی میباشد.
آدرس: خیابان ایرانشهر، پارک هنرمندان، تماشاخانه ایرانشهر
-
تالار ایوان شمس
از تالارهای چندمنظوره شهر تهران بوده که در سال ۱۳۸۹ در بزرگراه کردستان، تقاطع جلالآلاحمد توسط معاونت فرهنگی شهرداری منطقه ۶ ساخته و به بهرهبرداری رسیده است. این تالار دارای ۳ سالن مجزای آسمان، اشراق و آفتاب بوده که با ظرفیت ۴۷۵ نفر جهت برگزاری نمایشهای عروسکی و تئاتر، کنسرت و سمینارها و… بسیار کامل و مجهز میباشد که از جمله آنها میتوان به پخش سهبعدی اشاره کرد. همچنین وجود کافیشاپی بزرگ از دیگر امکانات ویژه این تالار جهت استراحت در زمان میانبرنامهها میباشد.
آدرس: تهران میدان فاطمی، خیابان شهید گمنام، ابتدای بزرگراه کردستان
-
تالار هنر
تالار هنر در سال ۱۳۴۰ با ۳۵۰ نفر ظرفیت برای اجرای رقص باله ساخته شد و پس از آن برای اجرای سیاهبازی و تئاترهای سنتی مورد استفاده قرار گرفت. در ۱۰ سال اخیر نیز این تالار به تئاتر کودک و نوجوان، نمایشهای عروسکی و اجرای جشنوارههای کودک اختصاص یافته است. این تالار از نظر امکانت در حد معمولی میباشد.
آدرس: میدان هفت تیر، ورزشگاه شیرودی، خیابان شهید مفتح، خیابان ورزنده
-
فرهنگسرای نیاوران
این مجموعه فرهنگی از قدیمیترین سالنهای تئاتر میباشد که در دهه ۱۳۵۰ قبل از انقلاب توسط کامران دیبا در گوشهای از باغ نیاوران تهران ساخته شد. این مجموعه نمایی کاملا سنتی و قدیمی داشته و مراسمات خاص خود را میطلبد. سالن اصلی فرهنگسرا خلیج فارس نام داشته و دارای ظرفیت ۲۶۲ صندلی میباشد. دیگر قسمتهای مجموعه شامل کتابخانه، نگارخانه و بخشهای اداری و هنرهای تجسمی، سینمایی، گرافیک و موسیقی میباشد. پس از رفتن به فرهنگسرای نیاوران، حتما سری هم به کاخ و پارک نیاوران زده و روز خوبی را در این فضای زیبا برای خود بسازید.
آدرس: تهران، میدان نیاوران (باهنر)، خیابان پاسداران، مقابل پارک نیاوران
-
تماشاخانه ملک
اولین سالن نمایش در بخش تئاتر خصوصی میباشد که به سبک روسی طراحی شده و در سال۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز نموده است. این سالن نیز تمام امکانات بهروز را برای اجرای نمایشی مدرن داشته و با ظرفیت ۱۹۰ صندلی منتظر حضور تماشاچیان خود میباشد.
آدرس: تهران، خیابان شریعتى، بالاتر از بهار شیراز، خیابان ملک، نبش خیابان وزوایى
-
سالن تئاتر شهرزاد
مجموعه تئاتری خصوصی در خیابان نوفللوشاتوی تهران بوده که دارای ۳ سالن با ظرفیت کلی ۷۰۰ نفر میباشد و دلیل نامگذاری آن مربوط به شهرزاد قصهگوی داستانهای هزارویک شب میباشد. قرار گرفتن این سالن در نزدیکی تالار وحدت، سالن تئاتر شهر، کاخ مرمر و موزه جواهرات ملی موجب میشود که حتما سری هم به این جاذبههای زیبای شهر تهران بزنید.
آدرس: خیابان نوفل لوشاتو، تقاطع خیابان رازی
-
تماشاخانه سنگلج
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که قدیمیترین تئاتر شهر کدام است؟ جواب شما تماشاخانه سنگلج بوده که ساخت آن مربوط به دهه ۱۳۴۰ میباشد و شاهد تحولات فرهنگی و سیاسی بسیاری در طول عمر خود بوده است. گروه هنر ملی قدیم، فعالیتهای هنری خود را در این مکان شروع نمودند. قدمت محله سنگلج مربوط به دوره قاجاریه بوده و امروزه در حدفاصل خیابان مولوی، خیام و وحدت تهران قرار دارد.
آدرس: خیابان وحدت اسلامی، پایین تر از میدان حسن آباد، ضلع جنوبی پارک شهر، خیابان بهشت، تماشاخانه سنگلج
شما تاکنون در کدام یک از سالنهای تئاتر تهران حضور داشتهاید؟ لطفا تجربیات خود را جهت آشنایی با تئاترهای تهران با ما در میان بگذارید.
هنرمند و هنردوست بمانید..
- عالی
مرسی خیلی جامع و کامل بود همه رو معرفی کردید