ضربان قلب من چقدر باید باشد؟

422

ضربان قلب یکی از علائم حیاتی یا نشانگرهای مهم سلامت در بدن انسان است.

در واقع تعداد دفعات انقباض یا تپش قلب در دقیقه است.

سرعت ضربان قلب در اثر فعالیت فیزیکی، تهدیدات ایمنی و واکنش‌­های عاطفی تغییر می‌­کند. ضربان قلب در حال استراحت به ضربان شخص در حالت آرامش گفته می‌­شود.

اگرچه ضربان قلب طبیعی سلامت کامل شخص را تضمین نمی‌­کند، ولی معیار مفیدی برای شناسایی انواع مسائل سلامت انسان است.

ضربان قلب طبیعی در حال استراحت

تشخیص قرار داشتن ضربان شما در محدوده طبیعی، مهم است. اگر بیماری یا جراحت قلب را ضعیف کند، ارگان­‌های بدن خون کافی برای عملکرد طبیعی دریافت نخواهند کرد.

موسسات ملی سلامت (NIH) ایالات متحده، لیستی از ضربان­‌های قلب طبیعی در حالت استراحت منتشر کرده‌­اند. این مقدار برای بزرگسالان بالای ۱۰ سال بین ۶۰ تا ۱۰۰ تپش در دقیقه (bpm) است.

ضربان قلب در حالت استراحت برای ورزشکاران حرفه­‌ای ممکن است زیر bpm 60 باشد و این مقدار گاهی حتی به bpm 40 می­‌رسد.

جدول زیر ضربان طبیعی در حالت استراحت در رده­‌های سنی مختلف را نشان می­‌دهد:

سن ضربان قلب طبیعی (bpm)
تا ۱ ماهگی ۷۰-۱۹۰
از ۱ تا ۱۱ ماهگی ۸۰-۱۶۰
از ۱ تا ۲ سالگی ۸۰-۱۳۰
از ۳ تا ۴ سالگی ۸۰-۱۲۰
از ۵ تا ۶ سالگی ۷۵-۱۱۵
از ۷ تا ۹ سالگی ۷۰-۱۱۰
بعد از ۱۰ سالگی ۶۰-۱۰۰

ضربان در حالت استراحت در این محدوده تغییر می‌­کند و در اثر تغییراتی مانند: ورزش کردن، دمای بدن، تحریکات عاطفی و وضعیت بدن (برای مثال برای زمان کوتاهی پس از برخاستن سریع) افزایش می­‌یابد.

  • ضربان قلب چیست؟

ضربان قلب، تعداد دفعات تپش قلب در دقیقه است. قلب یک ارگان ماهیچه­‌ای در مرکز قفسه سینه است که هنگام تپش، خون حاوی اکسیژن و مواد مغذی را به کل بدن پمپ می‌­کند و مواد زاید را برمی‌­گرداند.

یک قلب سالم با توجه به فعالیت بدن در هر زمان، با سرعت مناسب خون لازم برای بدن را تامین می‌­کند. برای مثال، ترسیدن یا تعجب کردن به طور خودکار آدرنالین در بدن آزاد می‌­کند تا ضربان سریع­‌تر شود. این پدیده، بدن را برای استفاده از اکسیژن و انرژی بیش‌تر برای فرار یا مواجه شدن با خطر احتمالی آماده می‌­کند.

نبض اغلب با ضربان اشتباه گرفته می‌­شود، ولی در واقع به تعداد دفعات انقباض و انبساط عروق در اثر عمل پمپ کردن قلب گفته می­‌شود. تعداد نبض دقیقا برابر با ضربان است، زیرا انقباض­‌های قلب موجب افزایش فشار خون در عروق و ایجاد نبض می­‌شود.

بنابراین، اندازه‌­گیری نبض همان اندازه­‌گیری ضربان قلب است.

ضربان قلب هدف هنگام ورزش

  • ضربان قلب هدف هنگام ورزش

هنگام ورزش کردن ضربان افزایش می‌­یابد. هنگام تمرین برای تناسب اندام، نباید فشار زیادی بر قلب وارد کنید. با این حال، هنگام ورزش برای فراهم کردن اکسیژن و انرژی بیش‌تر برای بدن باید ضربان افزایش یابد.

وقتی ضربان در اثر فعالیت فیزیکی افزایش می­‌یابد، کاهش ضربان قلب هدف طی زمان ممکن است. این بدان معنی است که قلب برای رساندن مواد مغذی و اکسیژن به بخش‌­های مختلف بدن کم‌تر کار می‌­کند که باعث کارآیی بیش‌تر آن می‌­شود.

هدف از تمرین قلبی- عروقی، کاهش ضربان هدف است. ضربان ایده‌­آل با افزایش سن کاهش می­‌یابد. همچنین به حداکثر ضربان باید توجه کرد زیرا توانایی کامل قلب را نشان می‌­دهد و معمولا هنگام ورزش شدید به آن مقدار می‌­رسد.

انجمن قلب آمریکا (AHA) اظهار می‌­کند که حداکثر ضربان قلب طی ورزش باید تقریبا معادل bpm 220 منهای سن فرد باشد. چون بدن هر شخص به ورزش واکنش متفاوتی نشان می‌­دهد، ضربان هدف به صورت محدوده ارائه می‌­شود که با عنوان محدوده ضربان هدف شناخته می‌­شود.

جدول زیر محدوده ضربان قلب هدف مناسب برای بازه‌­های سنی را نشان می‌­دهد. ضربان یک شخص هنگام ورزش با شدت ۵۰ تا ۸۰ درصد، باید در این محدوده قرار گیرد.

سن (سال) محدوده ضربان هدف در شدت ۵۰ تا ۸۵ درصد (bpm)  متوسط ضربان حداکثر در شدت ۱۰۰ درصد (bpm)
۲۰ ۱۰۰-۱۷۰ ۲۰۰
۳۰ ۹۵-۱۶۲ ۱۹۰
۳۵ ۹۳-۱۵۷ ۱۸۵
۴۰ ۹۰-۱۵۳ ۱۸۰
۴۵ ۸۸-۱۴۹ ۱۷۵
۵۰ ۸۵-۱۴۵ ۱۷۰
۵۵ ۸۳-۱۴۰ ۱۶۵
۶۰ ۸۰-۱۳۶ ۱۶۰
۶۵ ۷۸-۱۳۲ ۱۵۵
۷۰ ۷۵-۱۲۸ ۱۵۰

پیشنهاد می­‌شود افراد به طور منظم ورزش کنند تا ضربان قلب آن­ها در محدوده ضربان هدف سالم قرار گیرد. انجمن قلب آمریکا، شدت و میزان زیر را برای ورزش در هفته توصیه می­‌کند:

ورزش مثال زمان (دقیقه) نظم زمان کل در هفته (دقیقه)
فعالیت هوازی با شدت متوسط پیاده روی، کلاس ایروبیک حداقل ۳۰ ۵ روز در هفته بیش از ۱۵۰
فعالیت هوازی شدید دویدن، ایروبیک حداقل ۲۵ ۳ روز در هفته بیش از ۷۵
فعالیت تقویت عضلات متوسط تا شدید وزنه زدن، بادی پامپ ۲ روز در هفته
فعالیت هوازی متوسط تا شدید ورزش با توپ، دوچرخه سواری متوسط ۴۰ ۳ تا ۴ روز در هفته
  • ریتم غیرطبیعی قلب

سرعت قلب تنها عاملی نیست که باید هنگام بررسی سلامت آن به خاطر داشته باشید. ریتم تپش قلب نیز مهم است. قلب باید با ریتم پایا بتپد و فاصله زمانی منظم بین تپش­‌ها باشد.

عضله قلب سیستم الکتریکی دارد که زمان تپش و پمپ کردن خون به بدن را برای قلب مشخص می‌­کند. بنابراین، ایراد این سیستم الکتریکی می‌­تواند به ریتم غیرطبیعی قلب منجر شود.

تغییر ضربان قلب در طی روز در واکنش به ورزش، اضطراب، هیجان و ترس، طبیعی است. با این حال، فرد در حالت عادی نباید از ضربان خود در حالت استراحت آگاه باشد.

اگر حس می‌­کنید قلب شما خارج از ریتم می‌­تپد (خیلی سریع یا خیلی کند) با یک پزشک در مورد علائم خود صحبت کنید.

همچنین ممکن است فرد احساس کند که یک ضربان را ازدست داده (یا رد شده) یا یک ضربان اضافی داشته است. ضربان اضافی را اصطلاحا ضربان نابه‌جا می­‌نامند. ضربان­‌های نابه‌جا بسیار شایع و معمولا بی­‌خطر هستند و اغلب نیازی به درمان ندارند.

افرادی که در مورد تپش یا ضربان­‌های نابه‌جا نگران هستند باید با پزشک مشورت کنند تا با انجام الکتروکاردیوگرام (ECG)، ضربان و ریتم قلب را ارزیابی کند. انواع مختلف ریتم غیرطبیعی قلب وجود دارد. نوع این ریتم وابسته به مکان شروع این ریتم غیرطبیعی در قلب دارد و این که چگونه موجب تپش سریع یا کند قلب می‌­شود. متداول­‌ترین ریتم غیرطبیعی، فیبریلاسیون دهلیزی است. در این حالت، یک الگوی نامنظم جایگزین ضربان طبیعی می‌­شود.

ریتم سریع قلب با عنوان تند-تپشی نیز شناخته می‌­شود و می­‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تند تپشی فوق بطنی (SVT)
  • تند تپشی سینوسی نامناسب
  • فلوتر دهلیزی
  • فیبریلاسیون دهلیزی (AF)
  • تند تپشی بطنی (VT)
  • فیبریلاسیون بطنی (VF)

ریتم‌­های کند قلبی مانند انسداد قلب دهلیزی- بطنی (AV)، انسداد شاخه‌­ای رشته­­‌ای و سندروم تاکی-برادی، کند- تپشی نام دارند.

  • حفظ ضربان قلب طبیعی

ضربان قلب سالم برای محافظت از سلامت قلب بسیار مهم است. در حالی که ورزش برای کاهش و سلامت ضربان مهم است، اما اقدامات متعددی وجود دارد که فرد می­‌تواند برای محافظت از سلامت قلب خود انجام دهد، از جمله:

  • کاهش استرس: استرس می‌­تواند به افزایش ضربان قلب و فشار خون کمک کند. راه‌­های جلوگیری از استرس شامل تنفس عمیق، یوگا، آموزش ذهن آگاهی و مدیتیشن هستند.
  • اجتناب از دخانیات: سیگار کشیدن منجر به ضربان بالاتر می‌­شود و ترک آن می‌­تواند آن را تا حد طبیعی کاهش دهد.
  • کاهش وزن: وزن بیش‌تر به این معنی است که قلب برای تامین اکسیژن و مواد مغذای در تمام نواحی بدن باید بیش‌تر کار کند.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.