استرس بر روی بدن چه تاثیری دارد؟

242

در ترافیک گیر کرده‌­اید، به یک جلسه مهم دیر می‌­رسید و عقربه‌­های ساعت را می‌­بینید که به جلو می‌­روند. هیپوتالاموس، یک عضو برج مانند کوچک در مغز شما تصمیم می‌­گیرد که دستور بدهد: هورمون‌­های استرس را آزاد کن! این هورمون‌­ها همان پاسخ بدن‌تان است.

تپش قلب‌تان بیشتر می­‌شود، سرعت تنفس‌تان افزایش می‌­یابد و عضلات‌تان منقبض می­‌شوند. درواقع این پاسخ در بدن شما طراحی شده تا از شما در مواقع اضطراری محافظت کند. اما زمانی که این پاسخ هر روز اتفاق بیفتد، سلامتی شما در خطر خواهد افتاد.

 

استرس یک واکنش طبیعی جسمی و ذهنی به تجربه‌­های زندگی است. همه­ افراد استرس را تجربه می‌­کنند.

هر چیزی از اتفاقات روزانه مانند: بیماری جدید، جنگ و یا مرگ عزیز می‌­تواند دلیل استرس باشد.

استرس در کوتاه مدت می­‌تواند برای سلامتی مفید باشد. درواقع استرس می­‌تواند در حل کردن مسائل و مشکلات به شما کمک کند. بدن شما با آزادسازی هورمون استرس که نتیجه آن افزایش ضربان قلب، تنفس و انقباض عضلات است، به استرس پاسخ می‌­دهد.

زمانی که پاسخ بدن‌تان به استرس متوقف نمی­‌شود و سطح استرس برای مدت زیادی بالا می‌­ماند، سلامتی شما آسیب می­‌بیند. استرس مزمن و طولانی باعث بروز نشانه‌­هایی می‌­شود که سلامتی شما را تهدید خواهند کرد مانند: کج خلقی، اضطراب، افسردگی، سردرد و بی‌خوابی.

 

 

استرس

 

  • سیستم عصبی مرکزی و غدد درون ریز

سیستم عصبی مرکزی شما مسئول پاسخ به استرس است. در مغز، هیپوتالاموس نقش خود را ایفا کرده و به غدد درون ریز دستور می‌دهد تا هورمون‌­های استرس که همان آدرنالین و کورتیزول هستند را ترشح کند. این دو هورمون، با افزایش ضربان قلب، خون را به سمت مناطقی که در مواقع استرس‌­زا بیشتر به آن احتیاج است، می‌فرستند مانند: عضلات، قلب و دیگر ارگان‌­ها.

زمانی که موقعیت استرس­‌زا از بین می‌­رود، هیپوتالاموس به تمام این سیستم‌­ها دستور می­‌دهد تا به حالت طبیعی خود بازگردند.

اگر سیستم عصبی مرکزی موفق نشود به حالت طبیعی برگردد و یا اگر موقعیت استرس‌­زا از بین نرود، این پاسخ ادامه می‌­یابد.

استرس طولانی مدت باعث رفتارهای خاصی مانند: پرخوری و یا کم­‌خوری، استفاده از الکل و یا مواد مخدر و مشکلات اجتماعی و انزوا می‌­شود.

 

 

  • سیستم تنفس و قلبی عروقی

هورمون‌­های استرس، بر روی سیستم تنفس و قلبی عروقی تاثیر می‌­گذارند. در زمان پاسخ بدن به استرس، شما سریع‌­تر نفس می‌کشید تا اکسیژن بیشتری به بدن برسد در نتیجه اگر مشکلات تنفسی مانند آسم دارید استرس تنفس شما را به مراتب سخت­‌تر می کند.

زمان استرس، قلب نیز خون را سریع‌­تر پمپ می­‌کند. هورمون‌­های استرس باعث می­‌شوند، رگ­‌ها تنگ شوند و اکسیژن بیشتری به سمت عضلات برود به این ترتیب شما قدرت بیشتری برای مقابله خواهید داشت اما این موضوع می­‌تواند فشار خون شما را بالا ببرد.

در نتیجه، استرس طولانی مدت باعث می­‌شود قلب شما برای مدت طولانی سخت کار کند. زمانی که فشار خون شما بالا برود، قلب‌تان بیشتر مستعد سکته خواهد بود.

 

 

  • سیستم گوارش

در مواقع استرس، کبد شما گلوکوز و یا شکر بیشتری تولید می­‌کند تا شما انرژی کافی داشته باشید. اگر تحت فشار استرس طولانی مدت باشید، بدن شما نمی‌­تواند از پس این گلوکوزهای اضافی بر بیاد در نتیجه ریسک ابتلا به دیابت نوع دو افزایش پیدا می‌­کند.

افزایش هورمون­‌ها، افزایش ضربان قلب و ریتم تنفس تند، سیستم گوارش شما را مختل می‌­کند. با افزایش ترشح اسید معده شما مستعد سوزش قلب و رفلاکس معده خواهید بود. استرس، باعث زخم معده نمی‌­شود اما می­‌تواند ریسک ابتلا به آن را افزایش داده و یا زخم‌­های پنهان معده را تحریک کند.

استرس همچنین بر حرکت غذا در معده نیز تاثیر می‌­گذارد که نتیجه آن اسهال و یا یبوست است. شما همچنین می­‌توانید تهوع و استفراغ و یا معده درد را تجربه کنید.

 

 

  • سیستم عضلانی

زمانی که استرس دارید عضلات شما برای جلوگیری از آسیب، منقبض می­‌شوند. عضلات بلافاصله بعد از استرس تمایل به رها شدن دارند اما اگر استرس برای مدت طولانی باقی بماند عضلات نمی‌­توانند رها شوند و درنتیجه­‌ی انقباض عضلات، سردرد، کمردرد و شانه درد را تجربه خواهید کرد. در طول زمان، این موضوع تبدیل به یک چرخه‌­ی ناسالم خواهد شد به طوری که دیگر نمی‌­توانید ورزش کنید و مجبور به استفاده از مسکن خواهید شد.

 

 

  • سیستم جنسی و تولید مثل

استرس هم برای جسم و هم برای ذهن خسته کننده است. کاهش میل جنسی زمانی که تحت فشار استرس هستید موضوع عجیبی نیست. درحالی که استرس کوتاه مدت ترشح هورمون تستوسترون در مردان را افزایش می‌دهد اما تاثیر آن در طولانی مدت باقی نمی‌ماند.

اگر استرس برای مدت زیادی باقی بماند، سطح هورمون تستوسترون کاهش می­‌یابد که در نتیجه‌­ی آن تولید اسپرم تحت تاثیر قرار می‌گیرد و باعث اختلال در نعوظ می‌­شود. استرس طولانی مدت همچنین باعث عفونت در سیستم تولید مثل مانند: عفونت پروستات و بیضه می‌­شود.

در زنان استرس، چرخه­ قاعدگی را تحت تاثیر قرار می­‌دهد و باعث قاعدگی­‌های نامنظم، سخت­‌تر و دردناک‌­تر می‌­شود. استرس طولانی مدت همچنین باعث بروز علایم فیزیکی یائسگی می‌­شود.

 

 

  • سیستم ایمنی

استرس سیستم ایمنی را تحریک می‌کند که درواقع در شرایط اضطراری یک مزیت محسوب می­‌شود. درواقع این تحریکات می‌­تواند باعث جلوگیری از عفونت و یا زخم شود. اما در زمان طولانی، استرس باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی شده و پاسخ بدن به موقعیت‌های ناشناخته را کاهش می­‌دهد. افرادی که مدام تحت استرس هستند بیشتر مستعد بیماری‌هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی هستند. همچنین استرس باعث می‌­شود زمان بهبودی شما از بیماری نیز افزایش پیدا کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.