در چند سال گذشته، ایران با افزایش تعداد بازدیدکنندگان سالانه روبرو بوده است. قطعاً لغو تحریمهای اقتصادی، جذابیتهای بیشتری برای این کشور به همراه خواهد داشت. ایران یکی از قدیمیترین تمدنها است و در عرصه گردشگری، هیچ کم و کاستی ندارد. در میراث جهانی یونسکو در ایران ، ۱۹ مکان فرهنگی ثبت شده فوقالعاده، به چشم میخورد. کاخها، بازارها، عبادتگاهها، سیستمهای آبرسانی باستانی و بقایای امپراتوریهای بزرگ پارسی، در صدر این لیست قرار دارند. در این مقاله، به بررسی ۹ مکان برتر میراث جهانی یونسکو در ایران میپردازیم.
-
۱. میدان امام اصفهان
به آسانی میتوان یک روز کامل را به گشت و گذار در میدان امام اختصاص داد، از معماری متنوع آن حیرت کرد و با کسبه باهوش بازار میدان امام به معاشرت پرداخت.
تعجبی ندارد که شهر اصفهان به نصف جهان معروف است. این میدان یکی از اولین مکانهای ثبت شده در یونسکو است که در قرن هفدهم توسط شاه عباس صفوی ساخته شده است.
در هر سمت میدان، بنای یادبود بزرگی به چشم میخورد که همه آنها توسط بازارهای سرپوشیده دوطبقه، به یکدیگر متصل شدهاند.
مسجد امام، بزرگترین گنبد شهر را دارد، در حالی که مسجد شیخ لطف الله با کاشیکاریهای باشکوهش، موجب حیرت بازدیدکنندگان میشود.
کاخ عالی قاپو نیز، بیشتر به خاطر اتاق موسیقی، پلههای موزاییکی و داشتن چشمانداز میدان مشهور است. دروازه بازار شاهنشاهی، شما را به یکی از قدیمیترین بازارهای این منطقه میرساند. در پایان روز، واقعاً این احساس را خواهید داشت که گویی به تماشای نصف جهان رفتهاید.
-
۲. کاخ گلستان
کاخ گلستان، اخیراً و در سال ۲۰۱۳، در فهرست یونسکو قرار گرفته است. این کاخ مجلل، واقع در بازار بزرگ تهران، محل حکومت خاندان قاجار بوده است. معماری کاخ خاندان قاجار، نمونهای از تلفیق طراحی اولیه ایرانی و همچنین تأثیرات معماری غربی است.
استخرهای باشکوه، فضای سبز و نمای موزاییکی در سراسر این مجموعه قرار دارند و فضای داخلی ساختمان از تالارهای بزرگ روشن مزین به لوسترها تا گوشههای دنج دیوارهای آینهدار و شیشههای رنگی متفاوت است.
شاهکارهای کمالالملک نقاش نیز در سراسر مجموعه نگهداری میشود. میتوانید از فرصت استفاده کنید و لباس یک شاهزاده قاجار را بپوشید و عکسی از خود، با پسزمینه تماشایی معماری اصیل ایرانی بگیرید.
-
۳. بم و چشم انداز فرهنگی آن
این شهر کویری باستانی، که در جنوب استان کرمان قرار دارد، در سال ۲۰۰۴ در فهرست یونسکو به ثبت رسیده است. با مروری بر شهر بم، متوجه خواهید شد که قلعهای ماسهای، در ابعاد بزرگ برای یک زندگی واقعی ساخته شده است.
قدمت مشهورترین بنای تاریخی این شهر، یعنی ارگ بم، به بیش از ۲۰۰۰ سال قبل از امپراتوری اشکانی برمیگردد. این ارگ در قرنهای ۶ تا ۴ قبل از میلاد و از خشت (آجرهای گلی خشک شده) ساخته شده است.
ارگ بم مقر فرماندهی این شهر بوده است. زلزلهای ویرانگر در سال ۲۰۰۳، این ارگ را به شکل تقریبا مسطح درآورد. در این زلزله، بیش از ۲۶۰۰۰ نفر کشته شدند. پس از آن، عملیات بازسازی ارگ بم آغاز شد. خرما، محصول صادراتی ویژه بم میباشد. خصوصا اینکه به واسطه وجود سیستم گسترده قنات (یک سیستم آب زیرزمینی باستان)، که هنوز هم پابرجاست، به دست میآید.
-
۴. پاسارگاد
شاعر برزیلی، مانوئل بندیرا، شعر Vou-me embora pra Pasargada (من به پاسارگاد میروم) را در توصیف مردی منتشر کرده است که از زندگی خود راضی نیست، او درباره فرار به این آرمان شهر صحبت میکند. در مکانی، در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر شیراز.
شاید در حال حاضر این مکان، مدینه فاضلهای به شمار نرود اما زمانی در دوران اوج خود به سر میبرده است. در واقع، پاسارگاد اولین پایتخت امپراتوری هخامنشی بود که در قرن ۶ قبل از میلاد، توسط کوروش بزرگ تأسیس شد.
پاسارگاد، در سال ۲۰۰۴ به لیست یونسکو اضافه شد، همچنین، این بنا به عنوان اولین امپراطوری چند فرهنگی شناخته میشود که به تنوع فرهنگی احترام میگذاشت. ویرانههایی از کاخ و ارگ باقی مانده است، اما ویژگی اصلی آن، مقبره کوروش بزرگ است که گفته میشود حتی پس از تخریب تخت جمشید، توسط خود اسکندر بزرگ نیز بازدید شده است.
-
۵. خانقاه شیخ صفی الدین و آرامگاه او در اردبیل
این آرامگاه، واقع در ضلع شمال غربی اردبیل واقع شده است که در سال ۲۰۱۰ به یونسکو پیوست.
این مکان آرامگاه شیخ صفی الدین، رهبر عرفان اسلامی صوفی است. این بنا بین قرون ۱۶ و ۱۸ ساخته شده است و تلفیقی از سنت صوفیانه و ساخت سنتی ایران است.
مسیر حرم از هفت قسمت که نمایانگر هفت مرحله عرفان صوفی است، تشکیل شده و سایر قسمتها به هشت دروازه تقسیم شدهاند که نمایانگر هشت نگرش است. محوطه این امامزاده، در طول سالها برای هداف مختلفی از جمله کتابخانه، مسجد، مدرسه، مقبره، مخزن و … استفاده میشده است.
-
۶. مجموعه بازار تاریخی تبریز
تبریز به دلیل موقعیت سیاسیاش در امتداد جاده ابریشم، همیشه یک مرکز تجاری مهم بوده است.
بازار تبریز، که در سال ۲۰۱۰ به لیست یونسکو اضافه شد، یکی از قدیمیترین بازارهای خاورمیانه به شمار میرود. مجموعهای از ساختمانهای آجر قرمز بهم پیوسته، که در هر قسمت از این مجموعه، محصولات گوناگونی مانند طلا و جواهرات، کفش و یا وسایل مختلف خانگی را به فروش میرسانند. با این حال، شاید قابل توجهترین بخش آن، بازار فرش باشد که در آن افرادی به تجارت نخ و رنگ مشغول بوده، عدهای به گره زدن انتهای فرش مشغولاند و تعدادی دیگر، در حال حمل دستههای فرش هستند.
-
۷. سلطانیه
گنبد سلطانیه در قرن چهاردهم به دستور اولجایتو، که به اسم محمد خدابنده نیز شناخته میشود، ساخته شد. او حاکم وقت تبریز بود. او به عنوان یک مسیحی غسل تعمید یافت، در جوانی به آیین بودا و سپس به اسلام گروید. گنبد آجری سلطانیه که در سال ۲۰۰۵ در یونسکو ثبت شده است، در حال حاظر به عنوان مقبره شناخته میشود.
گنبد فیروزهای سرامیکی از دور در آفتاب میدرخشد و با نزدیک شدن به محل، هشت مناره ظریف و باریک را میبینید که این هشت ضلعی را تزئین کردهاند. فضای داخلی مملو از کارهایی است که نمایانگر معماری برجسته اسلامی میباشند.
-
۸. سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر
این سیستم آبیاری باستانی، که در سال ۲۰۰۹ به ثبت رسیده و به عنوان “شاهکاری از نبوغ خلاق” توسط یونسکو تحسین شده است، به زمان داریوش بزرگ، در قرن ۵ قبل از میلاد مسیح، باز میگردد.
این کانال، شامل دو کانال اصلی انحرافی بر روی رودخانه کارون است که از طریق یک سری تونلها، آب مصرفی شوشتر را از تأمین میکند. آب از این تونلها به داخل حوضچه میریزند و سپس برای باغات و مناطق کشاورزی به زمین دشت میریزد. از دیگر سازههای مهندسی این مجموعه، میتوان به پلها، سدها و آسیابهای آبی اشاره کرد. این اثر، نمونه بسیار خوبی از تلفیق دانش بینالنهرین در کنار تأثیر مهندسی روم، به شمار میرود.
-
۹. صومعه ارمنیان ایران
استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران، دارای جمعیت ارمنی قابل توجهی است، بنابراین تعداد کلیساها در این منطقه جای تعجب ندارد.
سه صومعهی سنت تادئوس (قدیمیترین کلیسای قرن ۷)، سنت استپانوس و کلیسای دزوردزور، در سال ۲۰۰۸ در فهرست یونسکو قرار گرفتند.
اهمیت آنها در بازنمایی معماری و تبادلات میان فرهنگی مختلفی چون بیزانس، ارتدکس و فارسی است. صومعهها در طول قرنها در برابر مصیبتهای بیشماری اعم از انسانی و طبیعی مقاومت کردهاند. مشهورترین آنها، سنت استپانوس، در درهای پر پیچ و خم در رودخانه ارس، در مرز آذربایجان قرار دارد. این کلیساها هنوز جزو اماکن زیارتی جامعه ارمنی به شمار میروند.
- عالی
- خوب
- متوسط
- ضعیف