باریستایی و بارتندری چیست؟

111

باریستایی و بارتندری را می‌توان به‌عنوان دو حرفه نوپا در ایران معرفی کرد. نوپایی این دو حرفه مستقیماً به کوتاهی عمر کافه رفتن در فرهنگ ما مربوط می‌شود. این روزها کافه‌ها با فضای مفرح، صمیمی و مناسبی که برای هم‌صحبتی و تعامل می‌سازند، جای خود را به طور چشمگیری در دل مردم باز می‌کنند. اگر چه که اصطلاح قهوه‌خانه برای ما واژه‌ای آشنا و دیرینه است و آن را از پدرانمان زیاد شنیده‌ایم. ولی استفاده مترادف کافه به‌جای قهوه‌خانه در حقیقت نمایانگر تحولاتی است که این دو واژه هم معنی را به دو واژه کاملاً بیگانه تبدیل می‌کند.

بنابراین، برای شناخت بیشتر از خدمات کافه‌ها بهتر است با اصطلاحات حرفه‌ای کافه‌ها نیز آشنا شویم. برای توضیح باریستایی و بارتندری ابتدا به شرح کوتاهی از باریستا و بارتندر می‌پردازیم.

باریستا و بارتندر چه تفاوت هایی دارند؟

برای اینکه تفاوت این دو نقش را در یک کافه درک کنیم باید با وظایف هر یک آشنا باشیم. در ادامه این دو مهارت را بیشتر مورد بررسی قرار می‌دهیم تا با تعریف هریک آشنا شوید.

  • باریستا کیست؟

باریستا (Barista) یک کلمه ایتالیایی به معنای صاحب بار است. این اصطلاح ابتدا در زبان انگلیسی پذیرفته شد و معنای آن کمی تغییر کرد. در ایتالیا یک باریستا انواع نوشیدنی‌ها را سرو می‌کند. ولی در کشورهای انگلیسی‌زبان باریستا به فردی اطلاق می‌شود که نوشیدنی‌های حرفه‌ای بر پایه اسپرسو تهیه می‌کند. باریستا این نوشیدنی‌های عالی بر پایه اسپرسو را در کافی‌شاپ‌ها تهیه و سرو می‌کند. مدتی بعد اصطلاح باریستا با همین معنی وارد زبان آلمانی شد.

می‌توان گفت باریستا هنرمندی است که ماده خام هنر او قهوه است. اسپرسوسازی که با خلاقیتش می‌تواند ترکیبات عجیب و متنوعی را برای مشتری فراهم آورد. باریستا اطلاعات وسیعی درباره کیفیت‌های گوناگونی دارد که می‌توان با تغییرات رست، فشار و اندازه خردشدگی در طعم و عطر قهوه ایجاد کرد. به طور خلاصه، باریستاها به دانش ترکیبات قهوه، برشته کردن قهوه، نحوه کار و نگهداری دستگاه‌های اسپرسوساز، شیر کف و موارد دیگر نیاز دارند. به‌علاوه دانش باریستا باید شامل آگاهی از تزیینات مختلف و افزودنی‌های مکمل و هم‌خوان با قهوه و حتی سرو مناسب برای مشتری نیز باشد.

The Bartending Barista - Exquisite Taste

  • بارتندر کیست؟

قبل از آموزش بارتندری بد نیست بدانید که واژه بارتندر (Bartender) از دوکلمه بار (Bar) به معنی پیشخان برای سرو نوشیدنی و تندر(Tender) نگهدارنده بار ساخته می‌شود. بار از قرن پانزدهم برای توصیف این ساختار فیزیکی استفاده می‌شد. تندر از انگلیسی میانه “tenden” گرفته شده است که به معنای “حضور به” یا “مراقبت از” است. بر اساس روایت دیگری، از کلمه فرانسوی قدیم “tendre” و لاتین “tendere” به معنای “کشیدن” یا “تمایل کردن” می‌آید.

بارتندرها نیز مانند باریستاها در کار تهیه و سرو نوشیدنی به مشتری هستند. ولی تفاوت اصلی آنها در نوع نوشیدنی‌هایی است که در تهیه آن تخصص دارند. اطلاعات بارتندرها در زمینه تهیه انواع نوشیدنی‌های سرد، آبمیوه‌ها، شربت‌ها، عصاره‌ها، عرقیات و دم‌نوش‌های گیاهی است.

  • باریستایی چیست؟

باریستایی نیز مانند هر شغل اجتماعی دیگری با خصوصیات و ویژگی‌هایی مختص به خود شناسایی می‌شود. باریستایی در طبقه‌بندی مشاغل خدماتی محسوب می‌شود. محور اصلی مشاغل خدماتی ارائه خدمات به مشتری یا ارباب‌رجوع است؛ بنابراین یکی از مهم‌ترین وظایف یک باریستا تهیه قهوه باکیفیت عالی به‌منظور جلب رضایت مشتری است. اگر چه بعضی از شرح وظایف بین باریستا و بارتندر مشترک است؛ ولی در صورت توافق با مدیر کافه این وظایف قابل‌تغییر است. عموماً بیشتر کافه‌ها مکانی دور از دید مشتری را به محل کار باریستا اختصاص می‌دهند. به‌طورکلی باریستا ارتباط کمتری با مشتریان دارد. وظایف باریستا بیشتر به تهیه فرآورده‌های قهوه، مواد اولیه و آماده‌کردن سفارش‌ها و تمیزکردن ظروف لوازم کار محیط خود محدود می‌شود.

از جمله وظایفی که برای باریستا تعریف می‌شود عبارت‌اند از:

  • همکاری با سایر باریستاها و کارکنان کافه در تهیه نوشیدنی‌های قهوه و سایر نوشیدنی‌ها طبق درخواست مدیر.
  • برخورد دوستانه، محترمانه و غیرشخصی با مشتریان.
  • تهیه لیست اقلام کسری و آمادگی دائمی برای تهیه محصول.
  • تکمیل دستورالعمل‌های قبلی و شناسایی دستورالعمل‌های جدید.
  • تسلط به تهیه سایر نوشیدنی‌ها از جمله چای یا نوشیدنی‌های بدون قهوه در صورت لزوم.
  • پاسخ‌گویی به سؤالات مشتریان درباره منو.
  • تمیز نگه‌داشتن و مراقبت از دستگاه‌ها و موارد دیگری که ذکر آن در این مقاله نمی‌گنجد.
  • بارتندری چیست؟

همان‌طور که قبلاً گفته شد، بارتندری نیز مانند باریستایی از مشاغل خدماتی به شمار می‌آید. می‌توان گفت بارتندری با تفاوت‌هایی مشابه باریستایی است. فقط دامنه فعالیت‌ها و وظایف بارتندری بیشتر از باریستایی است. غیر از تفاوت عمده‌ بارتندر و باریستا در ارتباط با نوع نوشیدنی‌هایی که تهیه و سرو می‌کنند، تفاوت‌های دیگری هم در شرح وظایفشان وجود دارد. به‌طورکلی خوشامد‌گویی، گرفتن سفارش و پذیرایی از مشتریان به عهده با تندر است. حتی تسویه صورت‌حساب مشتری بر روی میز از جمله وظایف اوست. تمیز نگه‌داشتن محوطه پیشخان، نگهداری یخ و دکوراسیون را نیز می‌توان به این لیست بلند و بالا اضافه کرد.

به طور خلاصه بارتندر علاوه بر اینکه مسئول تهیه و سرو نوشیدنی‌های سرد است، باید در ایجاد ارتباطات اجتماعی ماهر باشد. ویژگی خیلی مهم برای باریستا و بارتندر حفظ آرامش و گنجایش تحمل استرس است. در مواقع شلوغی کافه باید سفارش‌ها باکیفیت، دقیق و سریع آماده شوند. استرس و خستگی ناشی از شلوغی و حجم کار نباید در رفتار باریستا یا بارتندر در برخورد با مشتری تغییری ایجاد کند.

نقش بارتندر در رونق کافه اهمیت دارد چون در تمام مدت حضور مشتریان وظیفه اوست که از همه نظر محیط را برای مشتری مطلوب نگه‌دارد. البته شرح وظایف با توجه به ضوابط، فرهنگ، محیط جغرافیایی در هر سرزمینی می‌تواند متفاوت باشد. همچنین بزرگی و کوچکی کافه‌، تعداد پرسنل، طبقه اجتماعی مشتری‌ها و غیره، همه عواملی مؤثر در نوع خدمات، مدیریت و تقسیم وظایف باریستاها و بارتندرها هستند.

Cocktails Archive | Licor 43 Bartender & Barista Challenge 2024

مدرک معتبر باریستایی و بارتندری کدام است؟

اولین ملاک برای استخدام باریستا و باریستا تندر مهارت عملی است. اگر این مهارت با مدرکی معتبر همراه شود باریستا یا بارتندر می‌تواند نگرانی مالی خود را برای همیشه از بین ببرد. اگر برای انتخاب حرفه باریستایی در حال تصمیم‌گیری هستید، بهتر است راه میان‌بر را برای یادگیری هم‌زمان عملی و تئوری این حرفه تخصصی انتخاب کنید. کافه‌های زیادی هستند که می‌توانید در دوره‌های آنها شرکت کنید، ولی مدرک اکثر آموزشگاه‌ها تحت نظارت و تأیید وزارت علوم نیست. اگرچه که دانشگاه علمی – کاربردی اخیراً دوره‌هایی برای آموزش برگزار می‌کند. اما پس از فارغ‌التحصیلی دستاورد شما فقط مجموعه‌ای از تئوری‌هاست که امتیازی برای استخدام شما محسوب نمی‌شود و همین‌طور از نظر بین‌المللی مدرکی معتبر نیست. معتبرترین مدرک بین‌المللی باریستا، مدرک SCA ، (Specialty Coffee Association)، انجمن قهوه تخصصی است؛ ولی همان‌طور که مطلع هستید در ایران نمایندگی فعال و رسمی ندارد. تنها گزینه مناسبی که در حال حاضر می‌تواند این خلأ را پر کند و باعث امیدواری است، دوره آموزش باریستا کافه نیرو است.

دوره‌های آکادمی کافه نیرو هر دو مهارت عملی و تئوری را به دانشجو آموزش می‌دهد. در اینجا به نکاتی اشاره می‌کنیم که شاید شما را از درستی تصمیم‌گیری‌تان مطمئن کند.

  • مدرک آکادمی کافه نیرو از طرف سازمان فنی و حرفه‌ای پس از موفقیت در دو آزمون جداگانه تئوری و عملی صادر می‌شود. مانند سایر رشته‌های فنی و حرفه‌ای بخش عملی دوره‌ها غالب است.
  • دانشجو پس از اتمام دوره و کسب مدرک قادر است توانایی عملی خود را به نمایش بگذارد.
  • امتیاز دیگر آکادمی کافه نیرو این است که دوره باریستایی را طبق سرفصل‌های استاندارد و بین‌المللی SCA برگزار می‌کند.
  • مدرک فنی و حرفه‌ای باریستایی مثل سایر رشته‌های آموزشی این سازمان از نظر بین‌المللی معتبر است.
  • این مطلب رپورتاژ آگهی است و مجله آنلاین عصر ۵شنبه صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمی‌کند و در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.
۱۰۰%
عالی
  • عالی
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهار × 3 =