مهم ترین اختراعات قرن ۲۱

923

تردیدی نیست که پیشرفت‌های فناوری دو دهه اول قرن بیست و یکم، زندگی روزمره مردم را به شدت متحول کرده است. در این قرن تلویزیون، رادیو، رمان‌­های کاغذی، سینماها، تلفن‌­های ثابت و نامه نوشتن با کتاب‌­های دیجیتال، سینمای خانواده و اپلیکیشن‌­های اجتماعی اعتیادآور جایگزین شده‌­اند. در این مطلب ۴ اختراعات قرن ۲۱ را بررسی خواهیم کرد. (در رابطه با ترند تکنولوژی در قرن ۲۱ بخوانید.)

 

 

۴ اختراع از اختراعات قرن ۲۱

  • شبکه‌های اجتماعی

درحالی‌که فیسبوک، داشتن پروفایل آنلاین را به جزئی جدانشدنی از زندگی روزمره تبدیل کرده است، اجداد آن با وجود سادگی و ابتدایی بودن، راه را برای این شبکه، هموار کردند.

در ۲۰۰۲، فرندستر شروع به کار کرد و طی سه ماه اول، سه میلیون کاربر جذب کرد. فرندستر با داشتن ویژگی‌­های جذاب و شهودی برای کابران مثل پیام دادن، آلبوم عکس، لیست دوستان و دیگر ویژگی‌­ها، از اولین الگوهای موفق در به­‌کارگیری عده‌ای زیاد در یک شبکه می‌­باشد ولی این برتری، کوتاه مدت بود.

در ۲۰۰۳، MySpace به صحنه آمد و به عنوان بزرگ‌­ترین شبکه اجتماعی جهان از فرندستر پیشی گرفت و طی اوج خود، بیش از یک میلیارد کاربر را پوشش می­‌داد. در ۲۰۰۶، مای­اسپیس به عنوان پربازدیدترین سایت در ایالات متحده آمریکا از غول جستجوگر گوگل پیشی گرفت. این کمپانی در ۲۰۰۵ توسط News Corporation در ازای ۵۸۰ میلیون دلار خریداری شد.

برتری مای­اسپیس هم مثل فرندستر کوتاه­‌مدت بود. در ۲۰۰۳، زاکربرگ، برنامه­‌نویس کامپیوتر و دانشجوی هاروارد، وبسایتی به نام Facemash را طراحی کرد که به سایت محبوبی به نام Hot or Not شباهت داشت. این سایت، برای امتیازدهی به عکس‌­ها بود. در ۲۰۰۴، زاکربرگ و همکلاسی­‌هایش یک شبکه اجتماعی به نام فیسبوک را ایجاد کردند. این، یک راهنمای آنلاین دانشجویی براساس چیزی به اسم “فیسبوک” بود که حاوی عکس­‌ها و فهرست دانشجویان بود.

در ابتدا ثبت نام در این سایت فقط مخصوص دانشجویان هاروارد بود ولی طی چند ماه، این امکان برای کالج­‌های ممتازی چون کلمبیا، استنفورد، ییل و ام آی تی هم فراهم شد. یک سال بعد، برای کارمندان کمپانی‌­های بزرگ اپل و مایکروسافت هم امکان عضویت در این شبکه فراهم شد. در ۲۰۰۶، این وبسایت برای استفاده­‌ی همه افراد بالای ۱۳ سال و دارای ایمیل معتبر، آزاد شده بود.

ویژگی‌­های قدرتمند فیسبوک شامل به‌­روزرسانی، برچسب‌­گذاری دوستان و لایک کردن، باعث رشد تصاعدی کاربران این شبکه شد. در ۲۰۰۸، فیسبوک در تعداد بازدیدکنندگان از مای­اسپیس پیشی گرفت و از آن موقع به عنوان مقصد نخست بیش از دو میلیارد کاربر شناخته می‌­شود. این کمپانی، زیر نظر زاکربرگ، بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار ارزش داشت. شبکه­‌های اجتماعی محبوب دیگر شامل این موارد است:

توییتر که بر کوتاهی متن (۱۴۰ تا ۱۸۰ حرف) و اشتراک‌­گذاری لینک تأکید دارد؛ اینستاگرام که کاربرانش به اشتراک‌­گذاری عکس و فیلم‌های کوتاه می‌­پردازند؛ اسنپ چت به عنوان یک کمپانی عکس و دوربین که کاربرانش عکس و ویدیو و پیام‌­هایی را به اشتراک می گدارند که فقط برای مدت زمانی کوتاه و تا قبل از زمان انقضا، در دسترس‌اند؛ یوتیوب که براساس اشتراک­‌گذاری ویدیو کار می‌­کند و Tumbler که برای بلاگ کردن به کار می‌­رود.

شبکه‌های اجتماعی

 

  • کتاب­‌خوان الکترونیک: از Dynabook تا Kindle

کتاب­‌خوان‌­های الکترونیک از پیشرفت‌­های اخیر تکنولوژی می‌­باشند درحالی‌که نسخه­‌های قدیمی‌­تر دهه‌­هاست که وجود دارند. برای مثال در ۱۹۴۹، یک معلم اسپانیایی به نام آنجلا روئیز روبلز، حق ثبت “دایرهالمعارف مکانیکی” را به دست آورد که شامل صداهای ضبط شده و عکس‌­ها و متون بود.

چند طراحی ابتدایی قابل توجه چون Data Discman از شرکت سونی و Dynabook وجود داشت ولی درواقع با استانداردتر شدن و گسترش صفحه نمایش، تولید انبوه کتاب­‌خوان الکترونیک مطرح شد.

اولین محصول تجاری که از این تکنولوژی استفاده کرد، کتاب الکترونیک Rocket بود که در اواخر ۱۹۹۸ به عرصه آمد. ۶ سال بعد، Sony Librie تبدیل به اولین کتاب‌­خوان الکترونیکی شد که از جوهر الکترونیک استفاده کرد ولی متداول نشد و هردوی آن­ها گران بودند. در ۲۰۰۶، سونی با نسخه بهتر کتاب­‌خوان سونی وارد بازار و رقابت با کیندل آمازون شد.

در ۲۰۰۷، نسخه اصلی کیندل آمازون وارد عرصه شد. این دستگاه دارای یک صفحه نمایش ۶ اینچی سیاه‌­سفید برای جوهر الکترونیک، صفحه‌­کلید، اتصال به اینترنت ۳G رایگان، ۲۵۰ مگابایت حافظه داخلی (برای ۲۰۰ کتاب)، بلندگو و هدفون برای فایل‌­های صوتی و همچنین توانایی خرید تعداد بی‌­شماری کتاب الکترونیک در فروشگاه کیندل آمازون، بود.

با وجود قیمت ۳۹۹ دلار، کیندل آمازون طی حدود پنج و نیم ساعت، کامل به فروش رفت. به دلیل تقاضای زیاد، این محصول تا پنج ماه موجود نبود. Barnes & Noble و Pandigital با دستگاه­‌های خود به سرعت وارد رقابت شدند و تا ۲۰۱۰، فروش کتاب­‌خوان­‌های الکترونیک به ۱۳ میلیون رسید و تقریباً نصف فروش بازار، در اختیار کیندل آمازون بود.

با ظهور تبلت‌­هایی مثل آیپد و صفحه نمایش­‌های رنگی در سیستم عامل اندروید، رقابت بیشتر شد. آمازون هم فایر تبلت خود را وارد بازار کرد که برای نسخه اصلاح شده سیستم اندروید به نام FireOS، طراحی شده بود.

سونی، بارنز و نوبل و سایر تولیدکنندگان، فروش کتاب‌­خوان­‌های الکترونیک را متوقف کردند ولی آمازون فروش خود را گسترش داد و مدل­‌هایی با صفحه نمایش‌­هایی با وضوح بالاتر، نور LED، صفحه لمسی و سایر ویژگی‌­ها را ارائه داد.

کتاب­‌خوان الکترونیک

 

  • رسانه های پخش: از Realplayer تا Netflix

بعد از قرن ۲۱ بود که سرعت انتقال داده و اطلاعات و فناوری بافر (ذخیره دیتا و کمک به پخش آنلاین) باعث شد پخش با کیفیت برنامه‌­ها تبدیل به یک تجربه بی‌نقص شود.

سه سال بعد از این‌که پیشگام اینترنت، یعنی سر تیم برنرز لی، اولین سرور وب و مرورگر و صفحه وب را ساخت، اولین تلاش برای پخش زنده ویدیو صورت گرفت. در آن زمان، پخش زنده به صورت فیلم ۱۵۲×۷۶ پیکسلی و با صدایی ضعیف بود.

در ۱۹۹۵، RealNetworks یک برنامه­‌ی رایگان پخش محتوا به نام Realplayer را معرفی کرد و این‌چنین یکی از پیشگامان پخش رسانه شد. سایر تولیدکنندگان بزرگ هم مثل مایکروسافت و اپل خیلی زود وارد رقابت شدند و برنامه‌­های خود را (به ترتیب Windows Media Player وه ترتیب ویندوز مدیا پلیر و کوییک تایمفت. ولی او اس. و Quicktime) معرفی کردند.

پخش محتوا با مشکلاتی چون اختلالات سیگنال و توقف پخش همراه بود. البته بسیاری از این مشکلات به دلیل محدودیت­‌های گسترده‌تر تکنولوژی مانند کمبود CPU (واحد پردازش مرکزی) و پهنای باند بود. برای حل این مشکلات، کاربران فایل‌­ها را دانلود کرده و پخش می‌کردند.

در ۲۰۰۲، Adobe Flash همه این مشکلات را حل کرد. در ۲۰۰۵، سه پیشکسوت از استارت­آپ PayPal با کمک فناوری Adobe Flash، یوتیوب را به عنوان اولین وب­سایت محبوب پخش ویدیو، تأسیس کردند. سال بعد، این وب­سایت که اجازه‌­ی گذاشتن ویدیو خود و دیدن و امتیاز دادن و نظر دادن روی ویدیوهای دیگران را به کاربران می‌­داد، توسط گوگل خریداری شد. در آن زمان یوتیوب کاربران زیادی داشت و روزانه ۱۰۰ میلیون بازدیدکننده داشت.

در ۲۰۱۰، پشتیبانی از یوتیوب از Flash به HTML تغییر کرد و موجب افزایش کیفیت پخش شد. بعدها، افزایش پهنای باند و سرعت انتقال، راه را برای سرویس‌­های نتفلیکس، هولو و Amazon prime باز کرد.

رسانه های پخش

 

  • صفحه ­های لمسی

سهولت استفاده و محبوبیت دستگاه‌­هایی چون تلفن‌­های هوشمند، تبلت‌­ها و حتی ساعت‌­های هوشمند، عمدتاً به پیشرفت صفحه لمسی در قرن ۲۱ مربوط است.

دانشمندان و محققان از ۱۹۶۰ تاکنون با مطالعه روی صفحات لمسی، سیستم‌­هایی برای هدایت هواپیما و اتوموبیل‌­های پیشرفته طراحی کردند. کار بر روی فناوری چند لمسی از دهه ۱۹۸۰ شروع شد ولی تا سال ۲۰۰۰ طول کشید تا صفحات لمسی وارد سیستم‌های تجاری شوند.

مایکروسافت از اولین‌­ها بود که محصولی با صفحه لمسی طراحی کرد و برای فروش انبوه در نظر گرفت. در ۲۰۰۲، مدیرعامل مایکروسافت، بیل گیتس، نسخه تبلت Windows XP را معرفی کرد که یکی از اولین دستگاه‌­ها با سیستم عامل مناسب صفحه لمسی بود. برای استفاده از صفحه لمسی این دستگاه، نیاز به قلم بود.

در ۲۰۰۵، اپل شرکت FingerWorks را خرید. این شرکت، اولین دستگاه‌­های چندلمسی مبتنی بر حرکت را در بازار تولید کرد. این فناوری در تولید آیفون مورد استفاده قرار گرفت. به کمک این فناوری لمسی مبتنی بر حرکات، اپل اغلب به عنوان پیشگام در عصر تلفن‌­های هوشمند و محصولات لمسی چون تبلت، لپ­تاپ، صفحه نمایش LCD، پایانه‌­ها و تجهیزات، شناخته می‌­شود.

صفحه ­های لمسی

 

نتیجه گیری : قرن وابسته به داده

پیشرفت در تکنولوژی، قابلیت ارتباط بی­‌درنگ و بی‌­سابقه را به مردم جهان داده­‌است. بدون شک، تکنولوژی ما را شیفته و اسیر خود خواهد کرد و بر روی تمامی بخش‌­های زندگی ما تأثیرگذار خواهد بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 + هجده =