بیشتر درمانهای اعتیاد شامل نوعی “گفتار درمانی” یا مشاوره است. این روش روی کمک به شخص معتاد متمرکز است تا متوجه شود که چرا علیرغم پیامدهای منفی اعتیاد همچنان به رفتارهای اعتیاد گونه ادامه میدهد. این روش درمان در ایجاد راههای مؤثرتر برای مدیریت احساساتی که به رفتارهای اعتیادگونه منجر میشوند به افراد کمک میکند.
گرچه این روشهای درمان برای بسیاری از افراد مبتلا به اعتیاد مفید است، ولی برخی افراد احساس میکنند که نیازمند روشی هستند که از جنبه فیزیکی به آنها کمک کند نه جنبه روانی و عاطفی.
اثرات ورزش حین ترک
ترک یک تجربه ناخوشایند است که با ترک یک ماده اعتیادآور (مانند الکل یا مواد مخدر) یا رفتارآور (مانند قمار، رابطه جنسی اجباری یا پرخوری) اتفاق میافتد. علائم ترک از نظر شدت و علائم (بسته به شخص و آنچه که شخص مصرف آن را ترک میکند) متفاوت است.
احساس افسردگی یا ناامیدی، اضطراب یا بیحالی، تحریکپذیری یا عصبانیت، مشکلات گوارشی و علائم سیستم عصبی مانند عرق کردن، خشک یا خیس شدن دهان، سردرد و تنش عضلانی از علائم شایع هستند. علائم ترک برای مواد مختلف میتواند متفاوت باشد:
- ترک الکل
- ترک نیکوتین
- ترک حشیش
- ترک کافئین
- ترک هروئین
- ترک کوکائین
- ترک متاآمفتامین (شیشه)
بارها ثابت شده است که ورزش باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی میشود. از آنجایی که این موارد علائم اصلی ترک هستند، متخصصان پیشنهاد میکنند که ورزش میتواند علائم ترک را کاهش دهد. یک نوع ترک که ثابت شده است ورزش به آن کمک میکند، ترک نیکوتین است. مطالعات متعدد نشان داده است که سیگاریهای ورزشکار در مقایسه با سیگاریهایی که ورزش نمیکنند هنگام ترک ولع مصرف کمتری دارند، خلق و خوی بهتری داشته و علائم ترک کمتری را تجربه میکنند.
ورزش برای جلوگیری از بازگشت به اعتیاد
ورزش به عنوان درمان در کاهش خطر بازگشت به رفتار اعتیاد بررسی و ثابت شده است که ولع مصرف را کاهش و نتایج درمان را بهبود میبخشد. برخی یافتهها عبارتند از:
- افراد در حال ترک الکل که فاز ترک سمزدایی را به پایان رساندهاند، هنگام ورزش کردن تمایل به نوشیدن کمتری دارند.
- افراد در حال ترک حشیش که دوره طولانیتری ورزش میکنند، ولع مصرف ماریجوانا در آنها کاهش مییابد.
- ورزش همچنین در ترکیب با سایر روشهای درمانی مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده است که در کنار دیگر روشهای درمانی مفید است.
- مدیریت احتمال که یک سیستم مبتنی بر پاداش است نه یک درمان. این روش نیز در صورت ترکیب با فعالیتهای ورزشی میتواند مؤثرتر باشد.
پتانسیلها و محدودیت های ورزش به عنوان درمان اعتیاد
به نظر میرسد ورزش پتانسیل کشف نشده بزرگی به عنوان یک درمان مکمل برای اعتیاد دارد. اثرات مفید ورزش روی خلق و خو و علائم ترک، آن را به گزینه مناسبی در کمک به احساس بهتر، سلامت بیشتر، جلوگیری از بازگشت به مصرف و حتی ترمیم برخی از آسیبهای عصبی ناشی از مصرف مواد تبدیل کرده است. با این حال، در وهله اول ورزش به شما در فهم علت دچار شدن به اعتیاد، شناسایی محرکها و یادگیری روشهای مؤثرتر مدیریت احساسات کمک نمیکند. ولی ممکن است به بهبود وضع عاطفی شما و اثربخشی سایر روشهای درمان کمک کند.
همچنین این خطر وجود دارد که ممکن است بیش از حد ورزش کنید و به اعتیاد ورزش دچار شوید که موردی نادر است. بهتر است قبل از شروع یک رژیم ورزشی با پزشک خود صحبت کنید و مطمئن شوید که برای شما مناسب است.