میتوان گفت که زردچوبه مؤثرترین مکمل تغذیهای موجود است و مطالعات معتبر فواید بسیار آن را بر روی بدن و مغز ثابت کردهاند. در این مقاله ۱۰ مورد از اثرات سلامتی بخش و ثابت شده از خواص زردچوبه ذکر شده است.
۱. زردچوبه حاوی ترکیبات بیواکتیوی است که خواص دارویی بسیاری دارد
برای هزاران سال از زردچوبه به عنوان ادویه و گیاه دارویی در هند استفاده میشده است. اخیراً دانشمندان بر این ادویه شناخته شده توسط هندیان، تمرکز کردهاند و به خواص دارویی ترکیبات آن پی بردهاند. این ترکیبات کورکومینوئید نامیده میشوند و مهمترین آنها کورکومین است که مادهی فعال زردچوبه میباشد و دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی قوی است.
البته مقدار کورکومین در زردچوبه اندک بوده و تنها ۳ درصد وزن آن را تشکیل میدهد.
اکثر مطالعاتی که در مورد زردچوبه تحقیق کردهاند، از عصاره آن استفاده کردهاند که میشود گفت حاوی خود کورکومین بوده است و مقدار مصرف آن بیش از یک گرم در روز بوده است.
دریافت این مقدار از طریق غذا بسیار مشکل خواهد بود. پس برای دستیابی به اثرات کامل کورکومین باید مکمل آن را مصرف کرد.
از طرفی کورکومین به سختی وارد جریان خون میشود. برای برطرف کردن این مشکل بهتر است به همراه آن فلفل سیاه که حاوی پیپرین است مصرف شود. این ماده جذب کورکومین را تا ۲۰۰۰ درصد افزایش میدهد.
برندهای معتبر مکملهای کورکومین حاوی پیپرین هستند، که اثربخشی آن را افزایش میدهد.
بهتر است مکمل کورکومین به همراه غذاهای چرب مصرف شود، چرا که این ماده محلول در چربی است.
۲. کورکومین ماده ای ضد التهاب است
کورکومین به مبارزه با مهاجمین خارجی و ترمیم آسیبها در بدن کمک میکند. بدون وجود التهاب، پاتوژنهایی مانند باکتریها سراسر بدن را فرا گرفته و موجب مرگ خواهند شد. البته اگر التهاب حاد و کوتاه مدت باشد، برای بدن مفید است، ولی در صورتی که مزمن شده و به بافت خود بدناست آسیب بزند، کشنده خواهد بود.
به اعتقاد دانشمندان، التهاب مزمن نقش اساسی در ابتلا به بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی، سرطان، سندروم متابولیک، آلزایمر و بسیاری بیماریهای تحلیل برنده دارد. بنابراین هر عاملی که بتواند به کاهش التهاب مزمن کمک کند، در پیشگیری و یا حتی درمان این بیماریها مؤثر خواهد بود.
کورکومین ضد التهابی بسیار قوی است، تا حدی که اثرگذاری آن قابل مقایسه با برخی داروهای ضد التهابی است و در عین حال، عوارض جانبی ندارد.
۳. کورکومین ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن را به طور چشمگیری بالا میبرد
ثابت شده که آسیب اکسایشی یکی از عوامل ایجاد پیری و بسیاری از بیماریهاست.
اکسیدانها شامل رادیکالهای آزاد و مولکولهای بسیار فعال با الکترونهای جفت نشده هستند.
رادیکالهای آزاد تمایل بسیار زیادی برای واکنش دارند و با مواد ارگانیک بدن مانند اسیدهای چرب، پروتئینها و DNA ترکیب میشوند و دلیل اینکه اکسیدانها چرا اینقدر اهمیت دارند این است که از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت میکنند.
کورکومین آنتیاکسیدانی بالقوه است که به خاطر ساختاری که دارد رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و از طرفی فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی خود بدن را نیز بهبود میبخشد.
۴. کورکومین فاکتور نورونزایی مشتق شده از مغز را افزایش می دهد
در گذشته تصور بر این بود که نورونهای مغزی بعد از دوران کودکی دیگر تکثیر نمیشوند، ولی امروزه ثابت شده که این اتفاق میافتد.
نورونها قادرند ارتباطات جدید تشکیل دهند، حتی در مناطقی از مغز میتوانند تکثیر شده و تعدادشان افزایش یابد. یکی از عواملی که موجب این اتفاق در مغز میشود، فاکتور نورونزایی مشتق شده از مغز (BDNF) است، که نوعی هورمون رشد است. بسیاری از بیماریهای شایع مغزی مانند افسردگی و آلزایمر به کمبود این هورمون مرتبط هستند و بسیار جالب است که بدانید که کورکومین سطح این هورمون را در مغز افزایش میدهد.
مصرف کورکومین برخی بیماریهای مغزی را به تاخیر انداخته و عملکرد مغز را بهبود میبخشد. حتی میتواند حافظه فرد را بهتر کند، که با توجه به تأثیر آن در ترشح BDNF منطقی به نظر میرسد.
۵. کورکومین خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد
بیماریهای قلبی عامل اصلی مرگ و میر در دنیا هستند. این بیماریها بسیار پیچیده بوده و عوامل زیادی موجب ایجاد آنها میشوند. کورکومین میتواند بسیاری از عوامل ایجاد کنندهی این بیماریها را از بین ببرد. احتمالاً تاثیر اصلی کورکومین در کاهش بیماریهای قلبی مربوط به ارتقای عملکرد اندوتلیوم یعنی پوشش عروق خونی است. عملکرد نامطلوب اندوتلیوم از عوامل اصلی بیماریهای قلبی شناخته شده است، چرا که عملکرد ضعیف آن موجب افزایش فشار خون، ایجاد لختهی خون و برخی فاکتورهای خطر دیگر میشود.
چند پژوهش به اثربخشی کورکومین در عملکرد بهتر اندوتلیوم اشاره کردهاند. پژوهشی مصرف کورکومین را به اندازهی ورزش کردن و پژوهشی دیگر به اندازهی مصرف داروی آتورواستاتین مؤثر میدانند. از طرفی اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی کورکومین نیز نقش مؤثری در پیشگیری از بیماریهای قلبی دارد.
۶. کورکومین میتواند از سرطان پیشگیری و یا حتی آن را درمان کند
سرطان بیماری خطرناکی است و ویژگی آن رشد کنترل نشدهی سلولهاست. سرطان انواع مختلفی دارد، ولی همهی آنها ویژگیهای مشترکی دارند. برخی از این ویژگیها میتوانند با مصرف مکمل کمین تحت تاثیر قرار بگیرند مطالعات نشان دادند که کورکومین در درمان سرطان و جلوگیری از گسترش آن در سطح مولکولی مؤثر است و همین موجب مرگ سلولهای سرطانی و کاهش رگزایی در آنها و جلوگیری از متاستاز میشود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهند مصرف کورکومین در مراحل اولیه از شکلگیری سرطان جلوگیری میکند، مخصوصاً در سرطانهای سیستم گوارشی مانند سرطان رودهی بزرگ.
ممکن است در آینده از کورکومین در کنار داروهای مرسوم درمان سرطان استفاده شود. مطالعات در مورد آن به طور جدی ادامه دارد و نتایج بسیار امیدوارکننده هستند.
۷. زردچوبه در جلوگیری و درمان آلزایمر مؤثر است
آلزایمر رایجترین بیماری از نوع بیماریهای تخریب کنندهی سلولهای مغزی است، که موجب زوال عقل میشود. متاسفانه تاکنون داروی مؤثری برای آن کشف نشده است. بنابراین پیشگیری از بروز آن از اهمیت بالایی برخوردار است. خبر خوب این است که کورکومین میتواند از سد خونی مغز بگذرد. آسیبهای التهابی و اکسیدانی تاثیر بسزایی در ابتلا به آلزایمر دارند و کورکومین بر هر دوی آنها مؤثر است.
به علاوه گرههای پروتئینی که به آنها پلاکهای آمیلوئیدی گفته میشود، در این بیماری دیده میشوند. مطالعات نشان دادند که کورکومین میتواند این پلاکها را از بین ببرد.
البته اینکه کورکومین واقعاً در انسان میتواند از آلزایمر پیشگیری کرده و پیشرفت آن را معکوس کند، نیازمند مطالعه است.
۸. درمان بیماران آرتروزی با مکمل کورکومین
آرتروز بیماری شایع در کشورهای غربی است، که انواع گوناگونی دارد و بسیاری از آنها موجب ایجاد التهاب در مفاصل میشوند.
کورکومین با دارا بودن عوامل ضدالتهابی میتواند در درمان آرتروز مؤثر باشد. چند مطالعه این اثر را تایید کردهاند و حتی در یک تحقیق اثربخشی آن از یک داروی ضد التهاب بیشتر گزارش شده است.
۹. کورکومین اثرات باور نکردنی بر افسردگی دارد
در مطالعهای که بر روی شصت بیمار افسرده انجام شد، دیده شد که بهبودی در افرادی که کورکومین مصرف کرده بودند به اندازهی افرادی بود که پروزاک مصرف کرده بودند و افرادی که کورکومین و پروزاک را با هم مصرف کرده بودند شرایط بهتری داشتند. افسردگی با کاهش میزان ترشح BDNF و کوچک شدن هیپوکامپ (منطقهای در مغز که در یادگیری و حافظه نقش دارد) مرتبط است. کورکومین با افزایش سطح BDNF مانع از ایجاد برخی تغییرات نامطلوب در مغز میشود. برخی شواهد نیز نشان میدهند که کورکومین میزان سروتونین و دوپامین را در مغز افزایش میدهد.
۱۰. کورکومین پیری را به تاخیر انداخته و با بیماری های مربوط به پیری مبارزه میکند
اگر کورکومین میتواند از بیماریهای قلبی، سرطان و آلزایمر جلوگیری کند، پس میتواند موجب طول عمر نیز شود.