نقرس چه بیماری است؟
نقرس یک بیماری مزمن است. اگر بیمار تحت درمان قرار گیرد، علائم تا چند روز طول میکشد. اما در صورتیکه درمان انجام نشود، علائم تا چند هفته ادامه خواهد داشت.
نقرس نوعی بیماری التهابی است که علائم آن به طور ناگهانی ظاهر شده و سپس از بین میروند. فاصله بین ظهور علائم بسته به شخص و پاسخ او به درمان متفاوت است.
در حال حاضر، درمان قطعی برای نقرس وجود ندارد. با این حال، درمان مادام العمر و اصلاح سبک زندگی، مانند تغییر رژیم غذایی، میتواند به افراد در مدیریت بیماری کمک کند.
در این مقاله، طول مدت بروز علائم نقرس را بررسی کرده و نحوه درمان و پیشگیری از آنها را توضیح میدهیم.
آیا نقرس یک بیماری مزمن است؟
نقرس نوعی آرتروز التهابی است. این بیماری شامل دورههای عود است که طی آن علائم ظاهر یا بدتر میشوند. هیچ درمانی برای نقرس وجود ندارد. اما اگر برای کنترل بیماری اقدام نشود، به تدریج وضعیت میتواند بدتر شود.
هدف از درمان نقرس، کاهش شدت علائم در هنگام عود بیماری و پیشگیری از ظهور مجدد علائم در آینده است. پزشکان سعی میکنند میزان اسید اوریک خون که در بروز علائم نقش دارد را کاهش دهند.
-
مدت زمان حمله نقرس با درمان
به گفته مرکز آرتروز جان هاپکینز:
علائم نقرس طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از بروز بیماری به اوج خود میرسد. با این حال، این مدت زمان به پاسخ فرد به درمان و سلامت عمومی وی بستگی دارد. درمان باعث میشود علائم طی چند روز فروکش کنند.
-
مدت زمان حمله نقرس بدون درمان
اگر درمان صورت نگیرد، معمولا علائم حدود ۷ تا ۱۴ روز طول میکشند.
درمان میتواند شدت علائم را هم کم کند. نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ نشان داد بعد از مصرف کلشی سین احتمال اینکه میزان درد به نصف کاهش یابد ۲۵ درصد بیشتر میشود. با این حال، مصرف کلشیسین میتواند با عوارض جانبی مانند: تهوع، استفراغ و اسهال همراه باشد.
علائم رایج نقرس
- درد شدید مفصل که به صورت ناگهانی شروع میشود
- درد در یک مفصل که با پیشرفت بیماری بدتر میشود
- مفاصل دردناک و متورم
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) خاطر نشان میکند که نقرس در انگشت شست پا شیوع بیشتری دارد. اما میتواند سایر مفاصل مانند: زانو، مچ پا و سایر انگشتان پا را هم درگیر کند.
درمان میتواند شدت و مدت زمان بیماری را کاهش دهد. اما بیماران میتوانند در منزل هم اقداماتی را برای کنترل علائم انجام دهند.
درمان نقرس
بیمار میتواند هم علائم را کنترل کند و هم مانع بروز آنها در آینده شود. کالج روماتولوژی آمریکا در زمان عود بیماری نقرس، درمانهای زیر را پیشنهاد میکند:
- کلشیسین: پزشکان معمولا این دارو را در مراحل اولیه بیماری تجویز میکنند. کلشیسین میتواند عوارضی مثل حالت تهوع و استفراغ ایجاد کند.
- داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): این داروها که شامل ایبوپروفن میشوند، التهاب و درد را کاهش میدهند.
- کورتیکواستروئیدها: ممکن است پزشکان این داروها را برای افرادی که قادر به مصرف NSAID نیستند، تجویز کنند.
- آناکینرا (کینرت): آناکینرا یک داروی بیولوژیک جدید برای درمان نقرس است.
بیمار باید با پزشک همکاری کند تا بهترین داروها برای شرایط وی تعیین شوند. بیمار باید پزشک را از میزان کارآیی داروها و عوارض جانبی آنها آگاه کند.
کنترل بیماری نقرس
بنیاد آرتروز نکات متعددی را برای کنترل علائم بیماری توصیه میکند، از جمله:
- قرار دادن یخ روی مفصل
- نوشیدن مقدار زیادی آب
- پرهیز از نوشیدنیهای الکلی
- استفاده از عصا
- کاهش استرس
- بالا نگه داشتن پا یا اندام درگیر
- اجتناب از مصرف غذاهای سرشار از پورین مانند گوشت قرمز
پیشگیری از حمله بیماری نقرس
CDC رعایت نکات زیر را برای جلوگیری از عود بیماری نقرس در آینده مفید میداند:
- محافظت از مفاصل تا جایی که امکان دارد
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم و پرهیز از مصرف غذاهایی که پورین زیادی دارند
- داشتن فعالیت بدنی
- حفظ وزن در محدوده مناسب
- همکاری با پزشک برای تعیین بهترین روشهای درمان
-
رژیم غذایی
رژیم غذایی میتواند روی علائم نقرس تأثیر داشته باشد. CDC، بنیاد آرتروز و کالج روماتولوژی آمریکا توصیه میکنند که این بیماران رژیم غذایی کم پورین داشته باشند. این به معنای اجتناب از موارد زیر است:
- گوشت قرمز
- امعا و احشا
- انواع خاصی از غذاهای دریایی
- الکل
پیروی از رژیم DASH و رژیم مدیترانهای باعث میشود غذاهای حاوی پورین زیاد از برنامه روزانه بیمار حذف شوند. رژیم DASH به مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و گوشت بدون چربی تاکید دارد. در حالیکه رژیم مدیترانهای سرشار از سبزیجات، غلات کامل، ماهی و چربیهای غیراشباع است.
-
تماس با پزشک
هر کسی که برای اولین بار علائم نقرس را تجربه میکند باید با پزشک صحبت کند. پزشک میتواند به بیمار در تعیین بهترین روش درمان که احتمالا شامل تغییرات رژیم غذایی و درمانهای خانگی است، کمک کند.
اگر درمانهای توصیه شده موثر نبودند یا عارضه داشتند، لازم است با پزشک تماس بگیرید. در این موارد، پزشک میتواند با توجه به شرایط شما برنامه درمانی را تغییر دهد.
اگر دوره عود بیماری بیش از حد معمول طول کشید یا علائم در حال بدتر شدن بودند، باید با پزشک خود صحبت کنید.
کلام پایانی
عود نقرس دورههای دردناکی از بیماری است که ممکن است ۱ تا ۲ هفته طول بکشد. درمان به موقع میتواند مدت زمان شدت بیماری و شدت علائم را کاهش دهد.
در مبتلایان به نقرس پرهیز از مصرف غذاهای سرشار از پورین از عود بیماری جلوگیری میکند. پزشکان میتوانند برای تعیین برنامه درمانی موثر با بیمار همکاری داشته باشند. این درمانها شامل استفاده از دارو و اصلاح سبک زندگی میشوند.