۷ نکته خودمراقبتی بیماری ام اس (MS)

218

ام اس یک بیماری غیرقابل پیش بینی است که نوع و شدت آن در هر فرد مبتلا متفاوت است. در حالیکه هیچ درمان شناخته شده ای وجود ندارد، خود مراقبتی ام اس میتواند به شما در مدیریت علائم و حفظ بهترین کیفیت زندگی ممکن با بیماری MS کمک کند.

ام اس یک بیماری عصبی است که بر عملکرد سیستم مرکزی تاثیر میگذارد.

در حالیکه متخصصان از علت دقیق این بیماری مطمئن نیستند، به نظر میرسد یک بیماری خود ایمنی است که زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به پوشش محافظ میلین اطرف اعصاب حمله می کند.

هنگامی که این عایق اطراف اعصاب آسیب میبیند، سیگنال هایی که در امتداد آن حرکت میکنند دچار اختلال می شوند و طیف گسترده ای از علائم را ایجاد میکند.

احساس سوزن سوزن شدن، خستگی، تغییرات بینایی و فلج شدن همگی علائم احتمالی در هنگام مواجه با ام اس هستند. همچنین ممکن است فرد مبتلا تغییرات در حافظه، توجه یا تمرکز را تجربه کند.

شدت ام اس غیرقابل پیش بینی است. در موارد خفیف میلین میتواند خود را ترمیم کند و علائم بهبود می یابد. با این حال، برای بسیاری از افراد، ام اس میتواند زندگی روزمره را مختل کند. اما خودمراقبتی در بیماری ام اس ممکن است کمک کننده باشد.

 ۷ ایده خودمراقبتی ام اس

براساس یک مطالعه مقطعی که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، خودمراقبتی ام اس به شدت برکیفیت زندگی افراد تاثیر میگذارد. با این حال از ۲۸۰ نفر در این تحقیق، تنها نیمی به سطوح خودمراقبتی لازم رسیدند.

تجربه ام اس برای هر مبتلا منحصربه فرد است. مهم نیست که علائم شما چقدر خفیف یا شدید باشد، مواردی که در خودمراقبتی ام اس بیان میشود میتواند تفاوت های بسیاری در فرد مبتلا ایجاد کند.

  • ۱. یک جعبه ابزار جادویی به نام “احساس خوب” ایجاد کنید

ام اس یک بیماری پایدار است، حتی اگر برخی علائم ظاهر شوند و از بین بروند. هنگامی که علائم در بدترین حالت خود هستند، داشتن یک “احساس خوب” ممکن است علائم بد را جبران کند.

دکتر کری پتسینگر، پزشک فیزیوتراپی پیشنهاد میکند:

«درباره آنچه به شما احساس خوبی میدهد حتما فکر کنید که آیا افراد خاصی هستند که با آنها وقت میگذرانید و حال شما را خوب میکنند؟ آیا از نوشتن، مدیتیشن یا بیرون رفتن و در طبیعت بودن لذت میبرید؟ آیا دوست دارید هنری خلق کنید؟»

دکتر پتسینگر توصیه میکند فهرستی از نکات و ایده ها را در جایی قابل مشاهده نگه دارید تا به شما یادآوری کند که چه روزهایی بیشتر به آنها نیاز دارید و چه کارهایی باید انجام دهید.

  • ۲. رژیمی پیدا کنید که برای شما مفید باشد نه مضر

رژیم غذایی بیماری ام اس

دکتر پیکون متخصص مغز و اعصاب و مدیر پزشکی دارای گواهی هیئت مدیره در بخش ام اس مرکز پزشکی نیوجرسی با بیش از ۲۰ سال کار مستقیم با ام اس، اشاره میکند که رژیم غذایی میتواند برای بسیاری از افراد موثر باشد.

او توضیح میدهد:

“یک ارتباط ایمنی قوی بین میکروبیوم روده و سیستم ایمنی و التهاب سیستم عصبی مرکزی وجود دارد، بنابراین آنچه می خورید میتواند بر فعالیت بیماری ام اس تاثیر بگذارد.”

دکتر پیکون خوردن یک رژیم غذایی مدیترانه ای کم چرب با مقدار زیاد میوه، سبزیجات، گوشت بدون چربی، ماهی و حداکثر یک گالن آب در روز را توصیه میکند. او اضافه میکند که اجتناب از برخی غذاها نیز ممکن است کمک کننده باشد، از جمله:

  • غذاهای فرآوری شده
  • محصولاتی حاوی قند بالا
  • گلوتن
  • لبنیات

  • ۳. بر روی زندگی به دور از ام اس تمرکز کنید

سعی کنید به یاد داشته باشید که ام اس چیزی نیست که شما تعریف میکنید و در ذهن دارید. پتسینگر می گوید:

«شما خیلی بزرگتر از تشخیص خود و آنچه فکر میکنید از خود هستید»

شما شگفت انگیز و با شخصیت، با ارزش ها و رویاهای منحصربه فرد هستید که اتفاقا به ام اس هم مبتلا هستید و ام اس چیزی نیست که شما هستید.

با تمرکز بر اهداف، پروژه ها و برنامه های سرگرم کننده خود، میتوانید از زندگی با ام اس فاصله بگیرید و به تقویت ذهن خود کمک کنید.

  • ۴. سعی کنید سیگار را ترک کنید

اگر در حال حاضر سیگار میکشید، دکتر پیکون پیشنهاد میکند که راهی برای ترک این عادت پیدا کنید.

یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که سیگار کشیدن خطر ابتلا به ام اس را افزایش میدهد. سیگار کشیدن با داشتن ام اس میتواند شما را مستعد پیشرفت بیماری شدیدتری کند. تحقیقات نشان میدهد که کاهش سیگار خطر پیشرفت را کم میکند.

  • ۵. روابط اجتماعی فعالی داشته باشید

ام اس و روابط اجتماعی فعال

بسیاری از علائم ام اس قابل توجه است. ضعف عضلانی، لرزش، از دست دادن تعادل یا بی اختیاری مثانه میتواند شما را از بیرون رفتن و در اجتماع بودن دور کند.

دکتر پیکون می گوید:

“بسیاری از بیماران تمایل دارند خود را منزوی کنند. همه گیری کووید مزید بر علت شد و این وضعیت را برای بسیاری از بیماران بدتر کرد، اما حفظ ارتباط با خانواده و دوستان و فعال ماندن از نظر اجتماعی به کاهش افسردگی کمک میکند. »

  • ۶. خوابیدن به اندازه کافی

تکرر ادرار شبانه، سفت شدن ناگهانی ماهیچه ها و افسردگی همگی از علائم رایج ام اس هستند که میتوانند خواب را مختل کنند.

نداشتن خواب کافی میتواند چالش هایی را برای هر کسی ایجاد کند و میتواند به خستگی و تغییراتی را در فرد مبتلا اضافه کند.

  • رعایت نکات برای داشتن خواب خوب میتواند کمک کننده باشد، این نکات شامل:
    محدود کردن فعالیت های استرس زا، مانند پاسخ به ایمیل های کاری قبل از خواب
  • اجتناب از کافئین و الکل در عصر
  • داشتن یک برنامه منظم خواب و بیداری
  • صرف نظر از چرت روزانه
  • تمرین تکنیک های آرامش قبل از خواب
  • ایجاد یک برنامه معمولی روتین قبل از خواب مانند: مسواک زدن، سپس مطالعه کردن، رفتن به رختخواب.
  • عدم تماشای صفحه موبایل، تلویزیون و مانیتور قبل از خواب یا استفاده از عینک های جلوگیری از نور آبی

  • ۷. ورزش

ام اس و ورزش

پیکون می گوید بسیاری از علائم ام اس بر عملکرد شما تاثیر میگذارد، اما ورزش مهم ترین آنهاست.

دکتر میگوید:

“ورزش میتواند کمتر از ۱۵ دقیقه در روز باشد و آنهم به طور ثابت”

ورزش میتواند شامل موارد زیر باشد:

  • یوگا با صندلی
  • فیزیوتراپی
  • قدم زدن
  • دوچرخه سواری
  • شنا کردن

دکتر پیکون میگوید:

“همراهی یک دوست برای ورزش کردن، پایبندی به برنامه را آسان تر میکند”

همچنین افزود: ورزش باعث رفع خستگی خواهد شد.

آیا میتوان ام اس را بطور طبیعی درمان کرد؟

در حال حاضر، هیچ درمان طبیعی یا دارویی برای درمان ام اس وجود ندارد. با این حال هر کاری که میتوانید برای بهبود سلامت خود انجام دهید، میتواند تاثیر مثبتی بر علائم داشته باشد.

پیکون توضیح میدهد:

“درمان ام اس به طور طبیعی امکان پذیر نیست. اما ارتقای سلامت کلی یک فرد میتواند به رشد و ترمیم سلول های عصبی کمک کند.”

ام اس یک بیماری عصبی است و میتواند علائم بسیاری را ایجاد کند که بر زندگی روزمره تاثیر میگذارد.در حالی که هیچ درمان شناخته شده ای برای ام اس وجود ندارد، خودمراقبتی یکی از راه های مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی شماست.
۱۰۰%
عالی
  • عالی
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

7 − 1 =