بر خلاف نام نارسایی احتقانی قلب ، این اصطلاح لزوما به معنی توقف کار قلب نیست. با این حال، نارسایی قلبی یک وضعیت خطرناک است که در آن قلب خون را به طور مؤثر در کل بدن پمپ نمیکند.
بدن برای رساندن خون غنی از مواد مغذی و اکسیژن به هر یک از سلولهای خود به عملکرد پمپاژ قلب متکی است. هنگامی که سلولها تغذیه کافی را دریافت نمیکنند، بدن نمیتواند به درستی کار کند. اگر قلب ضعیف شود و نتواند خون کافی به سلولها برساند، فرد خسته و کمنفس میشود. در نتیجه فعالیتهای روزمره و آسان گذشته، میتواند برای فرد مشکل شود.
نارسایی قلب وضعیتی خطرناک است و معمولا درمانی وجود ندارد. با این حال، با درمان صحیح، افراد هنوز هم میتوانند یک زندگی مثمرثمر و لذت بخش داشته باشند.
با توجه به تأثیر نارسایی قلب روی توانایی قلب در انقباض یا استراحت (انبساط)، این بیماری میتواند سیستولیک (انقباضی) یا دیاستولیک باشد.
در این مقاله، تمرکز ما روی نارسایی احتقانی قلب سیستولیک (انقباضی) شامل علتها، علائم، انواع و درمان آن خواهد بود.
در لیست زیر تعاریف مشکلات شایع قلبی ارائه شده است:
- حمله قلبی: حمله قلبی آسیب به عضله قلب به دلیل انسداد عروق کورونری است که خون را به قلب میرساند. عضله قلب به دلیل نرسیدن خون و کمبود شدید اکسیژن آسیب میبیند.
- نارسایی قلبی سیستولیک (انقباضی): نارسایی سیستولیک قلب بدین معناست که عضله قلب خون را به خوبی در کل بدن پمپ کند. این نارسایی حمله قلبی نیست.
- ایست قلبی: ایست قلبی زمانی رخ میدهد که قلب و گردش خون هر دو متوقف شوند و فرد ضربان ندارد.
علتها
هر شرایطی که منجر به آسیب عضله قلب شود میتواند موجب نارسایی سیستولیک قلب شود. این شرایط عبارتند از:
- بیماری عروق کورونری: عروق کورونری خون را به عضله قلب میرساند. اگر این عروق مسدود یا باریک شوند، جریان خون کاهش یافته و قلب خون مورد نیاز خود را دریافت نمیکند.
- حمله قلبی: انسداد ناگهانی عروق کورونری موجب زخم شدن بافتهای قلب و کاهش پمپاژ مؤثر آن میشود.
- کاردیومیوپاتی غیر ایسکمی: این بیماری ناشی از ضعف عضله قلب به دلایلی غیر از انسداد عروق کورونری است. دلایل احتمالی شامل ژنتیک، عوارض جانبی دارو و عفونتها هستند.
- شرایطی که قلب بیش از حد کار کند: به عنوان مثال میتوان به بیماری دریچه، هایپرتنشن (فشار خون بالا)، دیابت، بیماری کلیوی و ناهنجاریهای قلبی از بدو تولد اشاره کرد.
موارد زیر عوامل خطر برای نارسایی احتقانی قلب هستند:
- دیابت، به ویژه دیابت نوع دوم
- چاقی
- سیگار کشیدن
- آنمی (کم خونی)
- مشکلات تیروئید، شامل پرکاری و کم کاری تیروئید
- لوپوس
- میوکاردیت یا التهاب عضله قلب، که معمولا در اثر یک ویروس رخ میدهد و میتواند منجر به نارسایی قلبی سمت چپ شود.
- آریتمیهای قلبی یا ریتمهای غیر طبیعی قلب- ضربان قلب تند، قلب را ضعیف کرده و ضربان قلب کند جریان خون را کاهش میدهد و موجب نارسایی قلب میشود.
- فیبریلاسیون دهلیزی، ضربان قلب تند و نامنظم
- هموکروماتوز، وضعیتی که آهن در بافتها تجمع میکند.
- آمیلوئیدوز، سیستمهای یک یا چند ارگان بدن، رسوبات پروتئینهای غیرطبیعی را انباشت میکند.
علائم
موارد زیر از علائم محتمل نارسایی احتقانی قلب هستند:
- احتقان ریهها: مایع در ششها جمع شده و موجب تنگی نفس میشود. این اتفاق حتی در حالت استراحت فرد و به ویژه هنگام خوابیدن رخ میدهد. همچنین موجب سرفه خشک میشود.
- محبوس شدن مایعات: خون کمی به کلیهها میرسد که میتواند موجب حبس آب شود. حبس شدن آب منجر به ورم مچپا، پاها و شکم میشود. همچنین میتواند موجب افزایش وزن شود.
- خستگی و سرگیجه: کاهش مقدار خون در دسترس ارگانهای بدن میتواند موجب احساس ضعف شود. افت جریان خون به مغز همچنین موجب سرگیجه و گیجی میشود.
- ضربان قلب نامنظم و تند: قلب با سرعت بیشتری پمپ میکند تا حجم کم خون پمپ شده در هر بار انقباض را جبران کند. همچنین گیرندههای استرس را در بدن فعال میکند تا ترشح هورمونهای استرس را افزایش دهد.
بسیاری از شرایط دیگر میتوانند علائم مشابه ایجاد کنند، بنابراین فرد برای تشخیص دقیق باید به پزشک خود مراجعه کند. افرادی که در آنها نارسایی قلبی تشخیص داده شده است باید به دقت علائم خود را کنترل کرده و هر تغییر ناگهانی را فورا به پزشک خود گزارش دهند.
انواع
انواع نارسایی احتقانی قلب عبارتند از:
- نارسایی سمت چپ قلب
نارسایی سمت چپ قلب متداولترین شکل نارسایی احتناقی قلب است که معمولا در نتیجه بیماری عروق کورونری ایجاد میشود. سمت چپ قلب مسئول پمپاژ خون به بقیه بدن است. در افراد با نارسایی سمت چپ قلب، خون به ریهها برمیگردد چون قلب به خوبی خون را به بیرون پمپ نمیکند. این مسأله موجب تنگی نفس و تجمع مایع میشود.
- نارسایی سمت راست قلب
سمت راست قلب خون را به ششها پمپ میکند، جایی که اکسیژن را دریافت میکند. نارسایی سمت راست قلب معمولا به دنبال نارسایی سمت چپ رخ میدهد. با این حال، گاهی در اثر عوامل دیگر مانند بیماری ریوی یا فشار خون ریوی ایجاد میشود.
- نارسایی دو طرفه قلب
اگر نارسایی قلب فقط سمت اکسیژن دار قلب را تحت تأثیر قرار دهد، به آن نارسایی سمت چپ گفته میشود و اگر سمت بدون اکسیژن را تحت تأثیر قرار دهد (که خون را به ششها پمپ میکند)، به آن نارسایی سمت راست قلب اطلاق میشود.
در نارسایی دو طرفه قلب، هر دو طرف قلب دچار مشکلاتی است. نارسایی دو طرفه قلب میتواند با کاردیومیوپاتی رخ دهد.
- نارسایی دیاستولیک قلب
نارسایی دیاستولیک قلب هنگامی رخ میدهد که عضله قلب سفتتر از معمول است ولی پمپاژ طبیعی را انجام میدهد. چون قلب سفت است، به طور کامل پر از خون نمیشود زیرا به صورت نرمال استراحت نمیکند. پزشکان به این نارسایی به عنوان اختلال عملکرد دیاستولیک یاد میکنند.
- نارسایی سیستولیک قلب
اختلال عملکرد سیستولیک به ناتوانی قلب در پمپاژ مؤثر پس از پر شدن با خون اطلاق میشود. این اختلال در صورت ضعیف شدن یا بزرگ شدن قلب رخ میدهد که در هر دو سمت قلب ممکن است ایجاد شود.
تشخیص
اگر پزشک به نارسایی قلب مشکوک شود، آزمایشات دیگری توصیه میکند که شامل موارد زیر است:
- آزمایش خون و ادرار برای بررسی شمارش خون و همچنین عملکرد کبد، تیروئید و کلیه فرد و نشانههای اتساع در قلب. پزشک همچنین ممکن است خون را از نظر نشانههای شیمیایی خاص برای نارسایی قلبی بررسی نماید.
- اشعه ایکس قفسه سینه برای مشاهده اینکه قلب بزرگتر شده است یا نه. همچنین وجود مایع در ششها را نیز مشخص میکند.
- EKG (الکتروکاردیوگرام) برای ثبت فعالیت الکتریکی و ریتمهای قلب. این آزمایش هرگونه آسیب قلبی ناشی از حمله قلبی را نیز نشان میدهد.
- اکوکاردیوگرام، این آزمایش اسکن فراصوت برای بررسی عملکرد پمپاژ قلب است. پزشک درصد خونی که در هر ضربان قلب از بطن چپ فرد (محفظه اصلی پمپاژ) خارج میشود را اندازهگیری میکند. حاصل این اندازهگیری، جزء خروجی نام دارد.
پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی زیر را نیز انجام دهد:
- آزمایش استرس
- MRI یا CT اسکن قلبی
- آزمایش خون پپتید ناتریورتیک نوع B (BNP)
- آنژیوگرام
جلوگیری و مدیریت از نارسایی احتقانی قلب
برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند خطر نارسایی احتقانی قلب را کاهش داده یا حداقل از پیشرفت سریع آن جلوگیری کند. این موارد عبارتند از:
- ترک سیگار
- رژیم غذایی سالم، شامل انواع میوه، سبزیجات، چربیهای مرغوب، کربوهیدراتهای فرآوری نشده و غلات کامل
- ورزش منظم و تحرک بدنی
- حفظ وزن بدن در وضعیت متعادل
- اجتناب از نوشیدن الکل
- خواب کافی و با کیفیت
- کاهش استرس در صورت امکان، زیرا استرس روانی طی زمان بر قلب فشار وارد میکند.
- علاوه براین، افرادی که از قبل نارسایی قلبی دارند باید به موقع واکسیناسیون خود را انجام داده و هر سال واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.