مرتب کردن و نظافت منزل کاری اجتناب ناپذیر است، ولی نباید به چشم فعالیتی خسته کننده به آن نگاه کرد. راه حل داشتن خانهای تمیز با کمترین استرس، انجام کارهای کوچک به صورت روزانه است و به کمک چک لیستی که اینجا به شما ارائه میشود این کار بسیار راحت و لذت بخش خواهد بود.
میتوانید استفاده از این چک لیست برای خانه تکانی منزل در ماه های آخرسال و یا در طی سال استفاده کنید تا این کار برای شما خسته کننده نباشد.
چک لیست ۳۰ روزه نظافت منزل
هفته اول: نشیمن
-
روز ۱: اقدامات قبل از تمیزکاری
برسها، جاروها، جاروبرقی، دستمالها و اسفنجها باید تمیز باشند. برسها و جاروها را در محلولی از آب و صابون و یا آب و سفیدکننده بشویید. کیسه جاروبرقی را خالی کرده و تمام قسمتهای آن را با دستمالی مرطوب پاک کنید. دستمالها را با محلول آب گرم و مایع لباسشویی ملایم شسته و خشک کنید. اسفنجها را در مایعی متشکل از سه چهارم پیمانه سفید کننده و ۴ لیتر آب برای ۵ دقیقه خیسانده و آبکشی و خشک کنید.
-
روز ۲: پاک کردن روشناییها و لوسترها
وقتی گرد و غبار روی لوسترهای روشنایی مینشیند، فضای اتاق بسیار دلگیر و تیره میشود. با تمیز کردن آنها درخشش دوباره به فضا ببخشید. قبل از شروع همه آنها را خاموش کنید و صبر کنید تا سرد شوند. سپس با یک دستمال میکروفایبر گرد و غبار و تار عنکبوت را از آنها پاک کنید. دستمالی را در آب و صابون خیسانده آب آن را به خوبی گرفته، لوسترها را خوب پاک کرده و اجازه دهید خشک شوند. لامپها را با گردگیر و یا دستمال بدون پرز پاک کنید.
-
روز ۳: قفسه کتابها
کتابها، عکسها و اشیاء تزئینی درون قفسه کتابها گرد و غبار زیادی را به خود جذب میکنند. برای پاک کردن این گرد و غبار، تمام لوازم را از قفسه خارج کرده و با گردگیر و یا دستمال میکروفایبر داخل قفسه و کتابها را پاک کنید. میتوانید برای تمیز کردن گوشه ها و قسمتهای دور از دسترس از سر گوشه پاک کن جاروبرقی استفاده کنید.
-
روز ۴: قاب عکسها
برای تمیز کردن قاب عکسها، آن ها را روی میز چیده و اسپری پاک کننده بدون آمونیاک را بر روی دستمال میکروفایبر و دستمال مخصوص پاک کردن شیشه اسپری کرده و به آرامی شروع به پاک کردن شیشه و قابها کنید. به یاد داشته باشید هرگز مواد پاک کننده را مستقیم روی قاب اسپری نکنید، چون احتمال نفوذ آن به درون قاب و خراب شدن عکسها وجود دارد.
-
روز ۵: مبلمان
تمیز کردن مبلمان را با جارو کشیدن روی آنها شروع کنید. از سری مخصوص مبل استفاده کرده و از بالا شروع کنید و در جهت راست و چپ حرکت کرده و به پایین مبل برسید. کوسن ها را هم به همین روش جارو بکشید. اگر روکش مبل شما از جنس های لطیف مانند لینن و یا ابریشم است، از درجه مکش کم جاروبرقی استفاده کنید. سپس می توانید با دستمال میکروفیبر مبلها را پاک کنید. برای از بین بردن لکه ها طبق دستورالعمل روی برچسب مبلها عمل کنید.
-
روز ۶: دیوارها
با تمیز کردن دیوارها میتوانید درخشش و جلوه خاصی به محل زندگیتان ببخشید. برای این کار از تی و یا اسفنج نمدار استفاده کنید و تمام گرد و غبار را پاک کنید.
-
روز : ۷ جاروکشی زیر لوازم
جارو کردن حشرات مایت و موی حیوانات میتواند آلرژنها را در محیط کم کند. از فرد دیگری کمک گرفته و مبلمان و سایر اثاث را به قسمت دیگر اتاق منتقل کنید. تمام وسایل و خرده ریزهای زیر آنها را جمع کرده و جارو و تی بکشید. بعد از خشک شدن کف وسایل را سر جایشان برگردانید.
هفته ۲: آشپزخانه
-
روز ۸: ماشین ظرفشویی
تمیز بودن فیلتر ماشین ظرفشویی موجب میشود ظروف بدون لک و براق باشند و از طرفی عدم تمیز کردن آن موجب خرابی ماشین ظرفشویی خواهد شد. این فیلتر در کف ماشین ظرفشویی و زیر آخرین کشوی ظروف قرار دارد. آن را با چرخاندن در جهتی که نشان داده شده باز کنید و در سینک ظرفشویی با کمک یک برس نرم و آب گرم بشویید. میتوانید از مسواک نیز استفاده کنید. بعد از خشک شدن سرجایش نصب کنید.
-
روز ۹: مایکروویو
کاسه مایکروویو را با آب گرم و چند قطره مایع ظرفشویی پر کرده و درون ماکروویو قرار دهید. درجه آن را روی حرارت زیاد و به مدت ۵ دقیقه قرار دهید و صبر کنید تا بخار آب تمام چربیها را نرم کند، سپس با اسفنج مرطوب دیوارها، در و صفحه چرخان آن را پاک کرده و با حوله خشک کنید.
-
روز ۱۰: فیلتر هود
اگر فیلتر هود خیلی کثیف و چرب باشد، باعث میشود تمام بخارات در آشپزخانه جمع شده و حتی منجر به آتشسوزی شود. برای تمیز کردن آن، به آرامی آن را از هود جدا کرده و درون سینک پر از آب داغ و یک فنجان جوش شیرین قرار دهید و تا سرد شدن آب صبر کنید. سپس آبکشی و خشک کرده و سر جایش قرار دهید.
-
روز ۱۱: اجاق گاز
اجاق گاز بسیار در معرض دید است و در تمیزی آشپزخانه نقش مهمی دارد. برای تمیز کردن آن باید تمام غذاهای باقی مانده و لکه های چربی از روی آن زدوده شود. برای اجاقهای گازسوز، تمام سر شعله ها و شبکه های فلزی را جدا کرده و در سینک حاوی آب گرم و صابون قرار دهید. اسپری چند منظوره را به صفحه اجاق پاشیده و ۵ دقیقه صبر کرده و سپس پاک کنید. سرشعله ها و شبکهها را با بررسی نرم شسته و آبکشی و خشک کرده و سر جایشان قرار دهید. در مورد اجاقهای برقی، حوله را با آب گرم خیسانده و روی سطح اجاق پهن کنید و ۵ دقیقه صبر کرده، با همان حوله صفحه گاز را پاک کنید. سپس با اسپری پاک کننده ملایم و مناسب، روی گاز را پاک کنید و با حوله تمیز خشک کنید.
-
روز ۱۲: سیفون سینک ظرفشویی
سینک ظرفشویی به علت جمع شدن تکه های ریز مواد غذایی به راحتی بدبو میشود. برای رفع این بوی بد، یک شیشه سرکه به همراه چند لیمو تهیه کنید. روی تخته ای لیموها را بچرخانید تا آب لیمو از آن خارج شود. پوست لیموها را به قطعات کوچکی تقسیم کرده و سپس قطعات را در قالبهای یخ قرار دهید و قالبها را با سرکه پرکنید و به هیچ عنوان با آب قاطی نکنید. سپس قالبها را در فریزر قرار داده و بگذارید کاملا یخ بزنند و پس از یخ زدن آنها را از قالب خارج کرده و داخل کیسه بریزید تا در زمانهای مختلف از قطعات استفاده کنید (بر روی کیسه برچسبی قرار دهید که دیگران از آن استفاده نکنند). در آخر هر شب یکی از این قطعه های یخ زده سرکه و لیمو را داخل سیفون بیندازید.
-
روز ۱۳:کابینتها
کابینت آشپزخانه را با پاک کردن داخل درها و بالای آنها برق بیاندازید. برای پاک کردن رد دست، غذاهای پاشیده شده و سایر لکها از دستمالی که در آب گرم و مایع ظرفشویی خیسانده اید، کمک بگیرید. اگر سطوح بالایی کابینتها در دسترس هستند، ابتدا با جاروبرقی تمام گرد و غبار را جمع کرده و سپس با دستمال مرطوب آنها را پاک کنید. اگر وقت به شما اجازه میدهد، در هر بار تمیز کردن کابینتها، یکی از آنها را خالی کرده و با دستمال مرطوب در، درون قفسه ها و قسمت داخلی در آنها را تمیز کنید. از مسواک تمیز برای پاک کردن درز و گوشه ها استفاده کنید. بعد از خشک شدن، وسایل را درون آن بچینید.
-
روز ۱۴: کانتر و اپن آشپزخانه
تمام وسایل،خرده کاغذها و لوازم رها شده روی اپن را جمع کنید. برای تمیز کردن اپنهای گرانیتی یا مرمری از مواد پاک کننده مخصوص این سطوح استفاده کنید، یا با دستور زیر مایع پاک کننده خانگی بسازید: ۳ قاشق غذاخوری الکل، یک و یک دوم پیمانه آب و یک قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را در یک ظرف اسپری بریزید. (هرگز از سرکه استفاده نکنید چرا که موجب خوردگی سنگ میشود). روی سطح را با این محلول پاک کرده و با یک دستمال خشک کنید.
هفته ۳: حمام
-
روز ۱۵: سردوش
سردوش را داخل کیسه ای که با یک سوم پیمانه جوش شیرین و یک پیمانه سرکه سفید پر شده است، قرار دهید و آن را با کش محکم ببندید و بگذارید یک شب در همین حالت بماند. بعد از یک شب کیسه را باز کرده، آب را با فشار زیاد باز کنید تا تمام جرم از سردوش خارج شود.
-
روز ۱۶: پرده حمام
پرده های حمام را با دور کند ماشین لباسشویی بشویید. البته همواره برچسب راهنمای شستشوی آنها را بخوانید. آب پرده های پارچه ای را در خشک کن ماشین لباسشویی بگیرید و در حالی که هنوز مرطوب هستند آنها را سر جایشان بیاویزید تا چروک نشوند. پرده های پلاستیکی را در هوای آزاد خشک کنید.
-
روز ۱۷: دیوارها و در حمام
درهای حمام را با شیشه پاک کن پاک کنید. درزها را با کمک یک مسواک جرمگیری کنید. میتوانید برای جلوگیری از ایجاد لک صابون روی شیشه ها، آنها را با روغن لیمو پاک کنید. برای جرم های سختتر میتوان از کاردک فلزی استفاده کرد. همواره یک تی پلاستیکی در حمام داشته باشید تا بعد از دوش گرفتن آب اضافی را از دیوارها و در جمع کنید، تا بعد از مدتی لک آب روی آنها به جای نماند.
-
روز ۱۸: قرنیزها
برای تمیز کردن قرنیزها میتوان از جارو دستی و برقی استفاده کرد. از سری گوشه پاک کن جاروبرقی برای تمیز کردن درز بین قرنیز و کف استفاده کنید. یک واحد سرکه و یک واحد مایع ظرفشویی را به یک سطل آب گرم اضافه کرده، با یک اسفنج یا پارچه نرم آغشته به این محلول لکها را خوب پاک کنید و در نهایت با حوله خشک کنید.
-
روز ۱۹: دستشویی
سطح خارجی توالت فرنگی را با یک اسپری چند منظوره و یا محلول آب و سرکه اسپری کرده و با یک دستمال میکروفیبر پاک کنید. داخل کاسه توالت را با یک مایع ضد باکتری و یا ترکیب یک چهارم پیمانه سفید کننده در چهار لیتر آب تمیز کنید. این مایع را داخل کاسه توالت ریخته، چند دقیقه صبر کرده و سپس با فرچه توالت خوب بسابید تا هیچ لک و جرمی باقی نماند و در نهایت با زدن دکمه سیفون، توالت را تمیز کنید.
(مقاله فنگ شویی در حمام و دستشویی را حتما بخوانید)
-
روز ۲۰: کفها
مناسبترین روش را با توجه به جنس کف سرویس بهداشتی و حمام انتخاب کنید. برای تمیز کردن کف های سرامیکی از ترکیب آب گرم و سفید کننده ملایم و یا مایع ظرفشویی استفاده کنید. این محلول را با یک کهنه روی سرامیکها بکشید و با یک دستمال بدون پرز پاک کنید. برای تمیز کردن درز بین سرامیکها، خمیری از جوش شیرین و آب درست کرده و با مسواک روی درزها بمالید تا زمانی که خوب تمیز شوند. سپس آبکشی کرده و با حوله خشک کنید. سطوح لمینت را به آرامی با تی و ماده شوینده ملایمی پاک کنید. برای تهیه این ماده شوینده کمی سرکه را با آب مخلوط کنید. سطوح ارتجاعی مانند پلاستیک، چوب پنبه و وینل را نیز باید با مایع پاک کننده چند منظورهی ملایم و یا ترکیب آب و سرکه پاک کرد.
-
روز ۲۱: ماشین لباسشویی
ماشین لباسشویی باید هر ماه یکبار تمیز شود تا جلوی رشد باکتریها و ایجاد بوی نامطبوع در آن گرفته شود، چرا که این بو به لباسها نیز انتقال خواهد یافت. در هر دو مدل ماشینها (درب از جلو و درب از بالا) میتوانید از برنامه پاکسازی خود ماشین لباسشویی استفاده کرده و یا میتوانید به جای مایع لباسشویی دو پیمانه سرکه سفید ریخته و یک برنامه شستشو را اجرا کنید. در نهایت با یک تکه پارچه مرطوب که با آب و مایع لباسشویی و یا سرکه خیس شده داخل ماشین را حسابی پاک کنید. دستمال را شسته، آب اضافی آن را گرفته و قسمتهای خارجی آن را نیز تمیز کنید.
هفته ۴: اتاق خوابها
-
روز ۲۲: پنکه های سقفی
داخل یک روبالشی کهنه اسپری پاک کننده چند منظوره بپاشید. یکی از پره های پنکه را داخل روبالشی برده و به آرامی و با دقت تمام آن را گردگیری و تمیز کنید. بقیه پرهها را هم به این روش تمیز کنید. با این کار گرد و غبار به روی کف و سایر لوازم نمینشیند.
-
روز ۲۴: لوازم چوبی
برای برق انداختن لوازم چوبی ابتدا با دستمال میکروفیبر مرطوب حسابی آنها را پاک کرده و سپس با حوله خشک کنید. برای اینکه حسابی براق شوند، از ترکیب مساوی از روغن زیتون، الکل، تربانتین و آب لیمو ترش استفاده کنید. این ترکیب را با تکهای پارچه به روی چوب بمالید و سپس با پارچه تمیز دیگری به خورد چوب دهید و برق بیندازید.
-
روز ۲۵: دستگاه تهویه مطبوع
ابتدا با دستمال و یا جاروبرقی گرد و غبار درپوش تهویه را پاک کنید. سس پیچ های آن را باز کرده و درپوش را در آب گرم و صابون بخیسانید. در این فاصله به کمک جاروبرقی داخل دستگاه را حسابی از گرد و غبار پاک کنید. بعد از شستن و خشک کردن درپوش آن را سر جایش ببندید.
-
روز ۲۶: بالشها
بالشها برای جلوگیری از تجمع آلرژن ها باید مرتب شسته شوند. البته باید ابتدا برچسب آنها را بخوانید. برخی از انواع بالشها روش شستشوی خاصی دارند، برخی فقط باید خشکشویی شوند. بالشهای پر و یا الیاف مصنوعی را میتوان با ماشین لباسشویی با درجه کند و یا کمی بیشتر (برای از بین بردن مایتها) بشویید. همچنین میتوان از برنامه خشک کن لباسشویی برای گرفتن آب بالشها استفاده کرد. سپس میتوانید آنها را در هوای آزاد خشک کنید. (نکات و ترفندهای شستن بالش را بخوانید)
-
روز ۲۷: زیر تختها
در شروع کار هرچه در زیر تخت است را بیرون بکشید. با جاروبرقی تمام گرد و خاک را تمیز کرده و با یک تی مرطوب تمام فضای زیر تخت را تمیز کنید. تمام وسایلی را که قرار است دوباره زیر تخت قرار گیرند، تمیز کرده و سر جایشان قرار دهید.
-
روز ۲۸: فرشها
فرشها جنس های مختلفی دارند و بنابراین روشهای تمیز کردن آنها نیز متفاوت است. حتماً برچسب پشت آنها را مطالعه کنید، ولی اغلب فرشها را میتوان با جارو کشیدن تمیز کرد. با یک برس زبر و با کشیدن آن در جهت خواب فرشها، موها را از روی فرش جمع کنید. برای تمیز کردن زیر فرش، آن را لوله کرده و به کناری بکشید. زیر آن را حسابی جارو کشیده، سپس با استفاده از یک تی مرطوب باقیمانده گرد و غبار را جمع کرده و پس از خشک شدن، فرش را سر جایش برگردانید.
-
روز ۲۹: چهارچوب پنجره ها
از یک برس سیمی برای پاک کردن گرد و خاک روی قاب پنجره استفاده کنید. سپس جارو کشیده و با دستمال و آب گرم و صابون حسابی آنها را پاک کرده و خشک کنید.
-
روز ۳۰: باتری حسگرهای دود و مونوکسیدکربن
برای امنیت بیشتر سالی دوبار باتری حسگرهای دود و منوکسیدکربن را بررسی کنید. برای محکم کاری یادآور گوشی خود را فعال کنید. اگر حسگر شما از کار افتاده و با تعویض باتری هم کار نمیکند، حتماً آن را عوض کنید.
با این چک لیست خیالتان راحت است که نظافت منزل را به خوبی انجام داده اید. شما چه موارد دیگری را به این چک لیست اضافه می کنید؟