چگونه خودشفقتی می‌تواند موجب مبارزه با کمال‌گرایی شود؟

703

“با یکدیگر مهربان باشید.”

برای درک ارزش شعار بالا، لازم نیست که طرفدار سرسخت الن دی جنرس باشید. در حالی که این شعار به تعاملات روزمره ما کمک می‌کند، ما اغلب فراموش می‌­کنیم که آن را برای کسی که بیش‌تر به آن نیاز دارد استفاده کنیم: خودمان!

این که آیا تعیین یک هدف شخصی برای کاهش وزن است، یا اعتقاد به این که می‌­توانیم در یک آزمون نهایی به آسانی موفق شویم، همه ما با تجربه داشتن استانداردهای بالا آشنا هستیم. ما حتی با فروپاشی اجتناب ناپذیر ناشی از رعایت نکردن همان استانداردها، بیش‌تر آشنا هستیم.

نکته مهم این است که همه کمال­‌گراها یکسان عمل نمی‌­کنند. انواع مختلفی وجود دارد که هر یک با نتایج مختلف روان‌شناختی همراه است. از طرفی، اگر تلاش می‌­کنید به اهداف بلند پروازانه خود برسید و از انتقاد بیش از حد نسبت به خود می­‌پرهیزید، ممکن است یک فرد کمال طلب باشید.

در حقیقت این خیلی بد نیست، این نوع کمال‌­گرایی احتمالاً منجر به سطح عزت نفس بالاتر و همچنین کاهش تأثیرات منفی می­‌شود. از طرف دیگر، اگر دائماً بر این اعتقادید که به اندازه کافی خوب نیستید، اگر خودتان را با توجه به نقصان خود قضاوت می­‌کنید، و اگر دائماً نگران هستید که دیگران شما را تأیید نکنند، ممکن است بیش‌تر با کمال‌­گرایی ناسازگارانه روبرو باشید.

این نوع کمال‌­گرایی با علائم افسردگی در بزرگسالان و بزرگسالان ارتباط دارد. بنابراین جای تعجب نیست که محققان مشتاق هستند تا با مداخلاتی در برابر کمال‌­گرایی ناسازگارانه محافظت کنند. در مطالعه­‌ای، محققان به بررسی این احتمال پرداختند که خودشفقتی می‌توانند ما را در برابر اثرات منفی کمال‌­گرایی ناسازگارانه محافظت کند.

سوال این است که:

  • آیا مهربانی به خودی خود می­‌تواند باعث افزایش شانس ما برای داشتن یک زندگی سالم و کامل شود؟
  • آیا می‌­تواند با علائم افسردگی ناشی از کمال­‌گرایی مبارزه کند؟

درک خودشفقتی

  • درک خودشفقتی

ممکن است بپرسید، “خودشفقتی دقیقاً چیست؟ و آیا این چیزی است که می­‌تواند توسط هر کسی پرورش یابد؟ یا مهارتی است که فقط برای برخی از ما در دسترس است؟

محققان برای پاسخ به این سوالات، خودشفقتی را به سه مولفه اصلی تقسیم کرده­‌اند:

مهربانی نسبت به خود، انسانیت مشترک و ذهن‌­آگاهی.

در حالی که اولین مولفه کاملاً توصیفی است، اما دو مولفه دیگر نیاز به بررسی دقیق دارند.

وقتی اتفاق وحشتناکی برای ما می‌­افتد، اغلب واکنش اولیه‌­مان نشستن و غرق شدن در غم خودمان است.

ما خود را متقاعد می‌­کنیم که هیچ کس دیگری در زندگی خود با مشکلات مشابهی روبرو نشده است. اما این درست نیست.

از نظر آماری­، این یک قضاوت اشتباه است. برای این‌که خودمان را بیش‌تر بپذیریم، باید بدانیم که هرگز به اندازه‌­ای که تصور می‌­کنیم، تنها و منزوی نیستیم. این حس در قلب بشر مشترک است.

در عین حال، بسیاری از ما مستعد تجزیه و تحلیل بیش از حد تجربیات دردناک، یا به طور کلی، در تلاش برای جلوگیری از احساسات منفی خودمان هستیم.
بنابراین ذهن‌­آگاهی این است که افکار، احساسات و عواطف خود را بدون قضاوت و آنها را به عنوان بخشی از تجربه مشترک بشری بپذیریم. محققان با در نظر گرفتن این سه مولفه فرعی پیش­‌بینی کردند که خود­شفقتی در روابط بین نوجوانان و بزرگسالان موجب کاهش میزان کمال‌­گرایی ناسازگارانه و افسردگی می‌­شود.

  • نمونه‌‌هایی از مطالعات انجام شده

در مطالعه‌­ای، ۵۴۱ نوجوان از کلاس هفتم تا دهم مورد بررسی قرار گرفتند. از شرکت‌­کنندگان خواسته شد سه پرسشنامه آنلاین را به عنوان بخشی از مطالعه مداخلاتی در زمینه و رفاه و در ساعت مدرسه، تکمیل کنند.

این پرسشنامه‌­ها برای سنجش میزان کمال‌­گرایی، خلق و خوی، احساسات، عزت نفس و همچنین میزان دلسوزی برای خود طراحی شده است.

همان‌طور که پیش‌­بینی شده بود، مشاهده شد که خود شفقتی موجب تعدیل و یا تضعیف کمال‌گرایی ناسازگارانه و افسردگی در نوجوانان می‌­شود.

در مرحله بعدی، محققان می‌­خواستند ببینند که این نتیجه در مورد بزرگسالان هم صدق می‌­کند یا نه؟ لذا تعداد ۵۱۵ بزرگسال از جمعیت عمومی و از طریق تبلیغات آنلاین جذب شدند.

از شرکت‌­کنندگان خواسته شد که همان پرسشنامه‌­ها را تکمیل کنند. بار دیگر مطابق با پیش‌­بینی‌­های محققان، چنین مشخص شد که خودشفقتی در بزرگسالان نیز موجب کاهش کمال‌­گرایی ناسازگارانه و افسردگی می‌­شود.

در مراحل بعدی نیز، آنچه که در مورد نوجوانان صادق بود، در مورد بزرگسالان هم صدق می‌­کرد.

  • موضوع چیست؟

به نظر می‌رسد که فرهنگ امروز بیش از هر چیز، به کمال‌­گرایی گرایش دارد.

ممکن است، والدین و معلمان ما را به سمت موفقیت در مدرسه سوق دهند، دوستان‌مان ما را با توجه به نحوه لباس پوشیدن و رفتارمان مورد قضاوت قرار دهند، و از همه بدتر این‌که، حساب­‌های رسانه­‌های اجتماعی ما دائماً ما را فریب می­‌دهند و فکر می‌­کنند افرادی که در خارج از کشور زندگی می­‌کنند، زندگی کاملی دارند.

این موضوع دو جنبه خوب و بد دارد.

  • جنبه بد این است که ما نمی­توانیم افکار کمال‌­گرایانه‌­مان را به طور کامل ریشه‌­کن کنیم.
  • جنبه خوب این است که ما می­‌توانیم از طریق دلسوزی نسبت به خود، سعی در تغییر رفتارمان داشته باشیم.
اگر برای دستیابی به اهداف‌مان، مهربانی را پرورش دهیم و ذهن‌­آگاهی را یاد بگیریم، با مقاومت و قدرت ذهنی بیش‌تری با چالش‌­های مسیر روبرو خواهیم شد. در نتیجه، ما کم‌تر قربانی اثرات ناتوان کننده افسردگی خواهیم شد و احتمالاً زندگی متعادل و شادی را تجربه خواهیم کرد. بنابراین، همان‌طور که الن دی جنرس به ما یادآور می‌­شود، همیشه با دیگران مهربان باشید. اما قبل از انجام این کار، اول با خودتان مهربان باشید. حتی خوب است که در این مورد کمی خودخواه باشید.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 × پنج =